Na zimowy stres? Słoneczne bakalie
Za oknem zima w pełni, mróz doskwiera, odporność spada, do tego stresujemy się w pracy i na wszystko brakuje nam czasu. Podpowiadamy kilka prostych sposobów jak radzić sobie z zimowym spadkiem formy i stresem.
Czujemy się spięci, niedospani, kolejna epidemia grypy i przeziębień wisi w powietrzu. Wstajemy rano gdy jest ciemno i wracamy gdy jest ciemno. Nie mamy dostępu do słońca, którego potrzebujemy ok. 15 minut dziennie, aby utrzymać w organizmie potrzebną dawkę serotoniny i witamy D, odpowiedzialnych za wzmacnianie kości, odporność i samopoczucie. Solarium też nie rozwiąże problemu. Dobrym rozwiązaniem są natomiast lampy solarne, które pomagają już od kilkudziesięciu lat Skandynawom, a które dostarczają energii i pozytywnie wpływają na nasz nastrój.
Inną metodą dostarczenia organizmowi witamin w trakcie zimy jest odpowiednia dieta. Co prawda trochę trudniej o kolorowe sałatki i owoce, którymi się zajadamy latem. Jednak wszystkie potrzebne elementy odżywcze i witaminy możemy odnaleźć w łatwo dostępnych o tej porze roku produktach np. w suszonych owocach, orzechach, kiszonych warzywach takich jak kapusta czy ogórki.
A jak włączyć bakalie do naszego codziennego jadłospisu?
Między posiłkami, jeśli mamy ochotę na zdrową i smaczną przekąskę, możemy przygotować sobie małą miseczkę bakalii – suszone morele, rodzynki, orzechy, śliwki, figi, banany. Wszystkie zawierają wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą walczyć z zimowym zmęczeniem czy stresem.
Figi pomagają na wrzody żołądka, morele zawierają dużo żelaza, który zwłaszcza przydaje się kobietom w ciąży i osobom z anemią, rodzynki poprawiają odporność, pracę serca i wygląd skóry, a śliwki wspomagają trawienie. Suszone banany są sycące i zawierają duże ilości potasu, który obniża ciśnienie – co jest bardzo istotne dla zestresowanych osób.
Orzechy także wpływają zbawiennie na nasz organizm zimową porą, dlatego warto w długie wieczory mieć pod ręką paczkę orzechów włoskich czy laskowych (np. Bakalland) lub inną mieszankę bakaliową. Orzechy, dzięki swoim składnikom poprawiają pamięć, dbają o serce, a dzięki dużej dawce nienasyconych kwasów, olejów i witaminy E, obniżają ciśnienie, zmniejszają ryzyko cukrzycy i korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy i nerwowy. Działają także przeciwzapalnie. Dzienna dawka orzechów to ok. 3 łyżek, które można zjeść w sałatkach, musli lub jako zdrowy, pożywny i sycący deser. Wystarczy do jogurtu naturalnego dodać pokrojone bakalie i orzechy i polać odrobiną miodu. Podany w szklance wygląda efektownie i jest pyszny.
Więcej informacji: www.bakalland.pl
Dodaj komentarz