Aromatyczny, idealnie doprawiony, intensywnie czerwony – po prostu pyszny! Taki  jest nowy ulepszony Barszcz czerwony Ekspresowy od Knorr! Podczas Wigilii przywoła najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

V344181Szefowie kuchni Knorr wykorzystali całą swoją wiedzę i ogromne kulinarne doświadczenie, by opracować recepturę najsmaczniejszego wigilijnego barszczu. Chcieli, by swoim smakiem przypominał ten gotowany przez nasze mamy i babcie. Udało się – barszcz przygotowany z pomocą nowego Barszczu czerwonego Knorr smakuje jak domowy. Kucharze połączyli suszony sok z buraków oraz zioła i przyprawy skomponowane w idealnych proporcjach. Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz dodane w nowej recepturze majeranek i czosnek sprawiają, że barszcz jest niezwykle aromatyczny. Natomiast dzięki dużej ilości soku z buraków jest również bardzo esencjonalny i charakteryzuje się intensywną, głęboko czerwoną barwą. Podczas nadchodzącej Wigilii pomoże nam przygotować pyszny tradycyjny barszcz, znakomity do krokietów lub pierogów. Najsmaczniejszy[1]!

WARTO WIEDZIEĆ

Buraki, z których pochodzi sok w recepturze Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr, pochodzą wyłącznie z otwartych upraw prowadzonych zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju. Zbierane są w sezonie, kiedy osiągają pełnię smaku i wartości odżywczej. Następnie zostały poddane procesowi suszenia, czyli jednej z najstarszych i najbardziej naturalnych metod przechowywania żywności. Dzięki temu na długo zachowują swój smak i aromat, którym możemy się cieszyć w naszych kuchniach, przygotowując tradycyjny świąteczny barszcz czerwony.

Sugerowana cena detaliczna:

1,52 PLN.

PRZEPISY:

 

Barszcz czerwony mięsny 

Ilość porcji: 3-5

Czas przygotowania: 1/2 h

Barszcz czerwony miesnySkładniki:

  • 1 opakowanie Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • ½ posiekanej natki pietruszki
  • 30 dag żeberek
  • 8 g suszonych grzybów
  • 15 dag boczku, najlepiej wędzonego
  • 2 listki laurowe
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej litr wody, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie dodaj żeberka oraz boczek i zagotuj.
  2. Zbierz powstałą pianę. Włoszczyznę zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru wraz z grzybami. Gotuj wszystko około 20 minut do miękkości.
  3. Po tym czasie wyjmij z wywaru mięso i odstaw do ostygnięcia. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Dodaj mięso z powrotem do zupy.
  4. Następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodaj Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr.
  5. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Rada: Zupę możesz również podać z ziemniakami lub odrobiną masła.

Barszcz czerwony wołowy  

Ilość porcji: 3-5

Czas przygotowania: 30 minut

Barszcz czerwony na wolowinieSkładniki:

  • 1 opakowanie Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr
  • 30 dag mięsa wołowego (szpondra)
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Wlej 1,5 litra wody do dużego garnka i dodaj wołowinę. Zagotuj i zbierz powstałą pianę.
  2. Namocz wcześniej grzyby. Do gotującego się mięsa dodaj obraną i rozdrobnioną włoszczyznę, namoczone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotuj.
  3. Następnie wyjmij mięso z wywaru i całość przecedź.
  4. Mięso porwij rękami na mniejsze kawałki. Pokrój grzyby na cienkie paski. Dodaj wszystko z powrotem do wywaru.
  5. Dodaj do wywaru Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr, dokładnie wymieszaj i podawaj.

Barszcz czerwony z pierożkami z suszonej śliwki

Ilość osób: 3-5

Czas przygotowania: 30 minut

Barszcz czerwony z pierozkami z suszonej sliwkiSkładniki:

Barszcz:

  • 1 opakowanie Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr
  • 20 dag śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek

Pierożki:

  • 1 biała średniej wielkości cebula
  • ½ łyżeczki przyprawy w płynie Delikat Knorr
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 750 ml wody i wrzuć do niej śliwki. Gotuj je przez około pół minuty, następnie wyjmij na talerz. Do wrzątku po śliwkach dodaj Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr i dokładnie wymieszaj. Nie gotuj.
  2. Mąkę pszenną wymieszaj z ciepłą wodą, wyrób ciasto na pierożki, nakryj je czystą ściereczką i odstaw na bok.
  3. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do niej posiekane śliwki. Dopraw do smaku odrobiną Delikatu i majerankiem.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj, a następnie za pomocą szklanki wytnij okrągłe koła. W środku każdego z nich umieść odrobinę śliwkowego farszu i całość złóż, sklejając brzegi roztrzepanym jajkiem. Gotowe pierożki ugotuj w oddzielnej wodzie i podawaj razem z zupą.

źródło: www.przepisy.pl



[1] Test konsumencki ekspresowych barszczy czerwonych wiodących producentów. KS Kudos Services GmbH; maj, 2013.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF