Szybkie w przygotowaniu i uniwersalne – świetnie komponuje się z niemal każdym składnikiem, od owoców, przez warzywa po mięsa czy ryby. Szukasz pomysłu na karnawałowe menu? Ciasto francuskie FRoSTY sprawdzi się doskonale, jako baza imprezowych smakołyków.

frosta_ciasto_francuskie_OUT_QWedług legend znane już w średniowieczu, choć pierwszy kompletny przepis na pâte feuilletée pojawia się dopiero w 1650 roku. Do Polski, ciasto zwane potocznie listkowym, dotarło podobno za sprawą Napoleona. Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego to zajęcie pracochłonne – łącznie z koniecznym czasem oczekiwania, jego przyrządzenie może zająć nawet 12 godzin. Ciasto francuskie FRoSTY nie wymaga rozwałkowywania, krojenia i przekładania warstw, dzięki czemu szybko połączysz je z ulubionymi składnikami i w kilka chwil wyczarujesz przystawki, które powalą na kolana karnawałowych gości.

Przygotowane według tradycyjnej receptury na bazie starannie wyselekcjonowanych składników, ciasto francuskie jest wyjątkowo kruche oraz delikatne. Według polityki 100% naturalnego smaku!, w jego składzie nie znajdziemy wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów, skrobi modyfikowanej ani tłuszczów utwardzonych.

Podzielenie ciasta na 6 rozwałkowanych już porcji, daje nam możliwość wykorzystania dokładnie takiej porcji, jakiej w danej chwili potrzebujemy. Praktyczne, łatwe w rozmrożeniu i użyciu otwiera całą gamę kulinarnych możliwości. Z nim pyszne dania przygotujemy wyjątkowo szybko – jego pieczenie zajmuje tylko 12 minut!

Propozycje na karnawałowe przysmaki z Ciastem francuskim w roli głównej, serwuje FRoSTA.

Francuskie sakiewki z twarogiem

Francuskie sakiewki z twarogiemSkładniki:

  • 1 opakowanie Ciasta francuskiego FRoSTY
  • 150g twarogu
  • 100g rodzynek
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko

Twaróg rozgnieć w misce, dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Rozmrożone porcje ciasta lekko rozwałkuj. Wytnij kwadraty, a na środek każdego połóż nadzienie. Sklej przeciwległe boki. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem rozmąconym z odrobiną wody. Piecz 15 minut w temperaturze 210°C.

Grzyby w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie Ciasta francuskiego FRoSTY
  • 250g grzybów lub pieczarek
  • 50g szynki
  • 50ml śmietany
  • 3 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka Pietruszki FRoSTY
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Rozmroź ciasto francuskie, grzyby oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę oczyść, posiekaj i zeszklij
na maśle, następnie dodaj pokrojoną szynkę i grzyby, dopraw solą i pieprzem, krótko podduś. Dwa jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanym sosem polej grzyby i mieszaj, aż jajka się zetną.
Na każdy prostokąt ciasta wyłóż ostudzone nadzienie, następnie dokładnie zlep przeciwległe boki. Ciasto francuskie z nadzieniem jajkiem rozmąconym z odrobiną wody i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.

Ciasto francuskie dostępne jest w sklepach w cenie 4 zł / 450 g (6 porcji).

Więcej informacji na temat produktów FRoSTY oraz inspirujące przepisy kulinarne można znaleźć na stronach www.frosta.pl oraz www.facebook.com/frosta.polska.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF