Chociaż latem w naszym menu dominują głównie przekąski i lekkie dania, to czasem mamy ochotę na coś bardziej treściwego. Możemy pokusić się o przygotowanie szlachetniejszej odmiany kotleta schabowego, czyli jego szwajcarskiej wersji. To chrupiący panierowany kotlet z niespodzianką w środku, w postaci  rozpływające się sera żółtego. Danie jest na tyle sycące, że można serwować je tylko ze świeżymi warzywami, np. szparagami.

Do kotletów po szwajcarsku użyjmy sera żółtego odpowiedniego do obróbki termicznej, charakteryzującego się dobrą topliwością, np. Aldamera MSM Mońki. Posiada łagodny smak z wyczuwalną orzechową nutą i doskonale komponuje się z mięsem – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Kotlet po szwajcarsku z serem Aldamer MSM Mońki_Fot. MSM Mońki _Składniki:

• 4 kotlety po 120 g ze schabu bez kości

• 80 g masła

• 12 plasterków sera żółtego Aldamer MSM Mońki

• sól, pieprz

• mąka, jajka, bułka tarta

• olej

Wykonanie:

Kotlety schabowe cienko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem do smaku. 20 g masła ugnieść, położyć na kotleta wraz z trzema plasterkami sera. Tak samo zrobić z pozostałymi. Zwinąć schabowe z serem i masłem tak, żeby ser był całkowicie schowany. Następnie  uformować w dłoniach, na kształt oscypka. Panierować w mące, jajku, bułce i ponownie w jajku i bułce. Tak przygotowane szwajcary usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

Wskazówka: Kotlety warto rozbić bardzo cienko na brzegach, co pomoże szczelnie je zwinąć. Pamiętajmy, żeby włożyć je do rozgrzanego oleju i smażyć nie za szybko, żeby mięso nie było surowe, a ser dobrze się rozpuścił.

 

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF