Wielkanocny czas pełen jest słodkich chwil w gronie najbliższych. Na smakowanie świątecznych smakołyków czekają szczególnie dzieci, które nie przepadają za typowymi ciastami. E.Wedel proponuje muffinki czekoladowe z ulubionymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej, które będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków i z pewnością zasmakują najmłodszym oraz wszystkim amatorom czekolady Wedel.

SKŁADNIKI:

  • Wedel667702 jajka
  • 160g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 125g masła
  • 200ml mleka 3,2%
  • 40g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 300g maki
  • 10g proszku do pieczenia
  • 5g sody
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 100g cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
  • 12 sztuk kolorowych papilotek do foremek

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: 40 minut
Czas oczekiwania: 40 minut

Krok 1: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę. Sypkie składniki jak mąka, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy, a następnie przesiewamy przez sito.

Krok 2: Do puszystej masy dodajemy stopniowo sypkie składniki z rozpuszczonym masłem i mlekiem.Całość mieszamy na jednolitą masę.

Krok 3: Dodajemy drobno posiekaną czekoladę E.Wedel i pokrojone w kostkę wybrane cukierki z Mieszanki Wedlowskiej (nie używamy cukierków galaretek).

Krok 4: Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180oC przez 25 – 30 minut.

Krok 5: Po wystygnięciu można je udekorować czekoladą E.Wedel i pokrojonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF