Mikrofalówka to nie tylko popcorn (przepisy)
Smaczne, niebanalne śniadanie, warzywa gotowane na parze albo wymyślny deser? Specjalne autoprogramy gotowania w nowej linii kuchenek mikrofalowych marki Zelmer, pozwolą na szybkie i łatwe przygotowanie smacznych dań i przekąsek.
Popcorn i odgrzewanie dań – z tym najczęściej kojarzymy kuchenkę mikrofalową. Mało kto wyobraża sobie przygotowanie w niej np. łososia na parze z pomidorową salsą, czy brokułów z parmezanem i cytryną. Dla właścicieli nowych kuchenek mikrofalowych Zelmer nie ma nic prostszego. Wykorzystując osiem autoprogramów gotowania przygotowanie smacznych przekąsek i potraw w natłoku codziennych obowiązków jest wyjątkowo łatwe i szybkie. Możliwości jest wiele, a poza znanym ciastkiem czekoladowym w kubku, możemy też przyrządzić gruszki w białym winie z wanilią i czekoladową posypką czy warzywa gotowane na parze w specjalnym naczyniu przystosowanym do mikrofalówki, które standardowo dołączane jest do modelu ZMW2134B.
Jak zwykle niezawodnie
Wnętrze nowych mikrofalówek pokryte jest odporną na zarysowania, antybakteryjną powłoką EasyClean. Jest to specjalna emalia ceramiczna o strukturze wzorowanej na powierzchni liści lotosu. Dzięki temu wszelkie zabrudzenia nie przywierają i są łatwe do usunięcia. Urządzenia wyposażone są również w tryb ECO, który pozwala oszczędzać energię w trybie czuwania. Już po upływie ok. 1 minuty od ostatniej aktywności następuje całkowite wyłączenie wyświetlacza i oświetlenia kuchenki. Intuicyjną obsługę zapewnia czytelny wyświetlacz i przyjazne menu, a zastosowanie najwyższej jakości materiałów i szklanych drzwiczek sprawi, że każda kuchnia nabierze smakowitego charakteru.
Zelmer. Chcieć to móc!
Nowe mikrofalówki Zelmer:
– powłoka EasyClean
– funkcja ChildLock
– 8 automatycznych programów gotowania
– funkcja gotowania kombinowanego (połączenie mikrofal i grilla)
Modele: ZMW2131B, ZMW3105B, ZMW2134B, ZMW3104W
przepisy:
Omlet z fetą, zielonym groszkiem i szynką
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka (ok. 15 g)
- 1 łyżka pokruszonej fety (ok. 20 g)
- 2 łyżki groszku (mrożonego lub świeżego) (ok. 20g)
- 1 plaster szynki, pokrojony w paski (ok. 15 g)
- 1/2 łyżeczki masła
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Głęboki talerz wysmarować masłem, wbić jajka, wlać mleko i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać widelcem. Ustawić program A-1 ŚNIADANIE, 200 g (modele ZMW3104W, ZMW3105B).
Gruszki w białym winie z wanilią i czekoladową posypką
Składniki:
- 2 nieduże gruszki
- laska wanilii
- 50 ml słodkiego białego wina
- 20g czekolady
- listki świeżej melisy
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Do głębokiego, dużego talerza wlewamy wino, dodajemy do niego miąższ laski wanilii, mieszamy – do tak przygotowanego sosu wkładamy połówki gruszek. Podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przy użyciu programu A-1 DESER, 400g (modele ZMW2131B, ZMW2134B). Tak przygotowane gruszki oprószamy startą na tarce czekoladą i przyozdabiamy listkiem świeżej melisy. Podajemy z kleksem gęstego jogurtu lub bitej śmietany.
Łosoś na parze z pomidorową salsą
Składniki:
- 100 g filetu z łososia bez skóry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Salsa:
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego (ok. 5g)
- 1 łyżka koperku, posiekanego (ok. 5g)
- 1 łyżka pomidora, pokrojonego w drobną kostkę
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do podstawy pojemnika do gotowania na parze wlać oliwę i sok z cytryny. Na sitku ułożyć łososia. Zakryć pokrywą. Ustawić program A-6 RYBA, 250 g. Sprawdzić stopień ugotowania ryby, w razie konieczności filet odwrócić i gotować kolejne 30 sekund (przycisk START/ +30sec/CONFIRM, bez programu). Składniki salsy wymieszać w miseczce. Łososia wyjąć delikatnie na talerz, przykryć salsą i polać częścią sosu z gotowania ryby. Podawać z ryżem.
Brokuły z parmezanem i cytryną
Składniki:
- 200 g brokuła, podzielonego na różyczki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka strategu parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do podstawy pojemnika do gotowania na parze wlać oliwę i sok z cytryny, dodać sól, pieprz i skórkę z cytryny, zamieszać. Na sitku ułożyć różyczki brokuła. Zakryć pokrywą. Ustawić program A-5 TWARDE WARZYWA, 200 g. Sprawdzić stopień ugotowania brokuła, w razie konieczności gotować kolejne 30 sekund (przycisk START/ +30sec/CONFIRM, bez programu). Ugotowanego brokuła wyłożyć na talerz, polać częścią sosu z gotowania i posypać parmezanem. Podawać jako dodatek do dań.
Dodaj komentarz