Meksyk w kuchni, czyli dania z czerwoną fasolą
Czerwona fasola to symbol kuchni meksykańskiej – pojawia się w większości jej najbardziej znanych przepisów. Bez wątpienia można ją nazwać królową meksykańskich smaków. Znana i lubiana jest jednak także w Polsce. Gości zarówno w naszych domach, jak i w większości restauracji, gdzie często dodawana jest do zup, sałatek oraz dań głównych. Co pysznego można przygotować z pomocą czerwonej fasoli?
Podstawą kuchni meksykańskiej jest kukurydza oraz rośliny strączkowe. To kraj, w którym jada się ok. 20 różnych gatunków fasoli, w tym właśnie czerwoną, zwaną również fasolą kidney. Najbardziej znane potrawy, w których gra ona pierwszoplanową rolę to chili con carne oraz burritos. Jednak doskonale sprawdza się także w wielu zupach i sałatkach. W Polsce najłatwiej dostać fasolę czerwoną w puszce, która sprawdza się tak samo dobrze jak ta świeżo zerwana. Należy jedynie pamiętać, aby wybierać produkty, które nie zawierają konserwantów, ja np. te marki Sandra.
Zupa z czerwoną fasolą
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli z puszki marki Sandra
- bulion warzywny
- 2 młode marchewki
- 10 niedużych młodych ziemniaków
- świeża pietruszka
- ½ cebuli
- 2 kiełbaski
- ziele angielskie
- liść laurowy
- łyżeczka majeranku
- śmietanka 12%
- łyżka oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną na małe kawałki młodą marchewkę. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ją aż do momentu zeszklenia. Potem dodajemy plasterki kiełbasy, a całość smażymy około 10 minut. Do gotującego się wywaru wrzucamy odcedzoną fasolę oraz gotową kiełbasę z cebulą, odrobinę soli, majeranku i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową zupę podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą
Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej (np. marki Sandra)
- 100 g makaronu penne
- 100 g wędliny drobiowej
- ½ puszki kukurydzy
- 5 kawałków papryki marynowanej
- 4 ogórki marynowane
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia na sałatkę. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Kolejno kroimy w kostkę wędlinę, ogórki oraz paprykę. Składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy dressing do sałatki. Do małego naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek Całość dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę gotowym dressingiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz