Okres przedświąteczny to moment, w którym przypominamy sobie o wykorzystaniu maku w kuchni. Rodzinne spotkania nie mogą odbyć się bez pysznego, domowego makowca, który towarzyszy wspomnieniom świąt już od dzieciństwa. To nieodłączny element Bożego Narodzenia jak karp w galarecie czy bigos.

Masa makowa Bakalland z dodatkiem dorodnych bakalii będzie doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją rozprowadzić na kruchym cieście, wypełnić świąteczne babeczki czy drożdżowe bułeczki. Dzięki makowym wypiekom, których intensywny aromat roznosi się po całym domu, święta zagoszczą w naszym progu..

Tajemnica doskonałej jakości masy makowej Bakalland kryje się w kilkukrotnie mielonym maku i niepowtarzalnym smaku. Bogactwo rodzynek, wyrazisty smak skórki pomarańczowej oraz dodatek miodu i aromatu migdałów tworzą idealną kompozycję. Warto również podkreślić, że masa makowa Bakalland nie zawiera konserwantów. Co więcej, jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza i błonnika.

Bakalland jest liderem rynku masy makowej w Polsce sezon świąteczny to wyjątkowy okres – to wtedy konsumenci najczęściej szukają produktów najwyższej jakości, które gwarantują udane wypieki, a jednocześnie  są wygodne w użyciu i pozwalają zaoszczędzić tak cenny czas.

babeczki 2Masę makową Bakalland warto wykorzystywać do wypieków nie tylko w sezonie świątecznym. Oto jedna z naszych propozycji, która łączy w sobie słodki smak masy makowej oraz lekko kwaskowe wiśnie.

Babeczki makowe z wiśniami:

  • 400 g masy makowej Bakalland
  •  3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki rozmrożonych wiśni

 

Wiśnie rozmrażamy i odsączamy z soku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Do miski wykładamy masę makową i mieszamy ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka ubijamy mikserem na gęstą pianę. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy na minimalnych obrotach miksera przez chwilkę, do połączenia się składników. Następnie dodajemy masę makową ,I mieszamy delikatnie łyżką, tak aby nie połączyć całości na gładką masę tylko zostawić ciasto i masę trochę rozwarstwioną. Na koniec dodać wiśnie i zamieszać  jeszcze raz delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min w temperaturze 180 stopni C.  Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

 

www.bakalland.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF