Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca: MAKARON – ALL’ AMATRICIANA
Amatriciana – to włoski sos, którego składniki najlepiej zapamiętać jako 4P: pomidory, pancetta (można zastąpić boczkiem), peperoncino i pecorino. Podaje się go z makaronem bucatini. Nazwa sosu powstała od miasta Amatrice – małej miejscowosci w Lacjum – jednak mieszkańcy Rzymu zawłaszczyli sobie tę nazwę. Uważają, że chociaż autorem przepisu był kucharz, który pochodził z Amatrice, to swoją karierę kulinarną rozwijał w Rzymie.
Składniki:
- 300 g boczku w cienkich plasterkach
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula rozcięta na dwie połówki i pokrojona w grube plastry
- 1½ łyżeczki płatków ostrej czerwonej papryki
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 400 g sosu pomidorowego
- 400 g makaronu
- 150 g ser Pecorino Romano do starcia
Wykonanie:
Zagotować 4 litry wody i dodać 2 łyżki soli.
- Umieścić plasterki boczku na patelni 24–26 cm pojedynczą warstwą i smażyć na średnim/małym ogniu, aż większość tłuszczu wytopi się z mięsa, odwracając co jakiś czas.
- Wyjąć mięso na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i usunąć połowę tłuszczu, zostawiając tyle, aby przykryć czosnek, cebulę i płatki papryki.
- Ponownie umieścić boczek na patelni z warzywami i podgrzewać na średnim/małym ogniu przez 5 minut lub do przyrumienienia cebuli, czosnku i boczku.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać sos pomidorowy i wino, zmniejszyć ogień i trzymać na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Ugotować makaron bucatini al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Dodać natkę pietruszki, zwiększyć ogień na duży i wymieszać.
- Rozdzielić makaron na cztery porcje i przełożyć do podgrzanych miseczek. Posypać świeżo startym serem Pecorino i od razu podawać.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Dodaj komentarz