Malinowe lato! Przepis na ciasto z malinami i kokosową bezą krok po kroku
Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami. Z marką Gosia w prosty sposób przygotujesz ciasto z malinami, które jest doskonałą propozycją na letnią popołudniową przekąskę.
W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe przysmaki, kompoty czy koktajle to słodka codzienność. Latem warto jednak pokusić się także o przygotowywanie ciast. Lekkie kompozycje składników sprawiają, że tak delikatnym deserom trudno się oprzeć. Zwłaszcza, że wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. Dzięki specjalnym foremkom marki Gosia, bez trudu upieczesz pyszne ciasto z malinami. Na udane wypieki marka Gosia ma swoje sprytne patenty! Foremki są lekkie, jednorazowego użytku, a ciasto do nich nie przywiera, dzięki czemu z łatwością można wyjąć je z formy. To idealne rozwiązanie, gdy mamy ochotę zabrać smakołyk ze sobą, na przykład na garden party czy odwiedziny u sąsiadów. Prostota w przygotowaniu, przechowywaniu i przede wszystkim – prostota składników, dają niewiarygodnie pyszne efekty, które latem zachwycą wszystkich fanów owocowych słodkości!
Ciasto z malinami i kokosową bezą – krok po kroku
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- 300 g malin
- Foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 3-4 krople soku z cytryny
- szczypta soli
- 100 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasto
Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.
Ułożyć na cieście maliny.
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.
Dodaj komentarz