W okresie przedświątecznym zwykle mamy pełne ręce pracy. Cieszymy się, gdy najmłodsi domownicy pomagają nam w obowiązkach, dzięki czemu przygotowania stają się przyjemniejsze i łatwiejsze. Wspólne organizowanie wigilii to także świetna okazja, by spędzić z pociechami więcej czasu i opowiedzieć im o tradycjach związanych z Bożym Narodzeniem w naszym regionie. Aż 43% polskich mam z dumą przyznaje, że najmłodsi członkowie rodziny angażują się w przyrządzanie świątecznych dań*! Kontynuujmy tę tradycję i w te święta także spróbujmy włączyć dzieci do przyrządzania tradycyjnych potraw, które trafią na nasz wspólny, wigilijny stół.

Przygotowania do świątPrzygotowania świąteczne to nie lada wyzwanie. Niezależnie od tego, jak wcześnie zaczniemy porządki, zakupy i gotowanie potraw, wciąż pozostaje bardzo dużo do zrobienia! Przy przyrządzaniu wigilijnych potraw przydadzą się każde dodatkowe ręce do pomocy, dlatego kiedy możemy starajmy się angażować bliskich w organizację bożonarodzeniowego przyjęcia. Okazuje się, że polskie mamy chętnie włączają do przedświątecznych prac swoje pociechy. Aż 43% dzieci pomaga w przygotowaniu wigilijnych potraw, a 8% potrafi samodzielnie ugotować całe danie*.

Przygotowanie potraw z naszymi małymi pomocnikami sprawia, że gorący okres przedświąteczny jest zdecydowanie łatwiejszy i przyjemniejszy. Wspólne gotowanie przed Bożym Narodzeniem może być także doskonałą okazją do rozmów o świątecznych zwyczajach. Jednym z nich jest przyrządzanie tradycyjnego barszczu wigilijnego. Gotowanie świątecznej zupy od podstaw okazuje się jednak trudne i czasochłonne, dlatego podczas przedświątecznych zakupów 27% polskich pań domu sięga po barszcz czerwony*. Aby uzyskać intensywny kolor i idealny smak i doprawienie wigilijnego barszczu, warto przygotować go z Barszczem czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki niemu w łatwy sposób ugotujemy pyszny barszcz, a w przygotowaniach na pewno pomogą nam nasze pociechy! Możemy zaangażować je na przykład w przyrządzenie paluchów serowych, które idealnie smakują z tradycyjną wigilijną potrawą.

Dzieci z pewnością pomogą nam także w przygotowaniu świątecznych sałatek. Starsze pociechy świetnie poradzą sobie z krojeniem warzyw, a młodsze pomogą nam w doprawieniu i udekorowaniu potrawy. Idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju bożonarodzeniowych sałatek, zarówno warzywnych, jak i śledziowych, będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY. Dzięki niemu nasza potrawa nie tylko będzie doskonale smakowała, ale także świetnie zaprezentuje się na wigilijnym stole.

W te święta w przygotowanie tradycyjnych potraw postarajmy się włączyć nasze pociechy. Aby ułatwić przyrządzanie bożonarodzeniowych dań, wykorzystajmy produkty marki WINIARY, z którymi ugotowanie wigilijnego barszczu, przygotowanie pierogów czy sałatek okaże się samą przyjemnością. Przepisy na świąteczne potrawy znajdziemy na www.winiary.pl.

* Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF