Składniki na ciasto:

  • Szklanka mleka
  • 3 Szklanki mąki
  • 60g masła
  • 2 jajka
  • 10g drożdży suchych
  • ¼ szklanki cukru
  • Kilka kropel aromatu  waniliowego CYKORIA
  • 100g bakalii (rodzynki CYKORIA, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
  • Szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cukier wanilinowy CYKORIA
  • Puszka gotowej masy makowej

Składniki na lukier:

  • 10 dag cukru pudru
  • 3-4  łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wody

Do ozdoby: ziarna maku.

makowiec (1)Przygotowanie. Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Po ok.10 minutach, kiedy rozczyn  wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę. Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając kształt prostokąta. Na jego powierzchni rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie smarujemy górną powierzchnię pędzlem, zanurzonym w oleju.  Pieczemy w temp. 170stopni przez ok. 40-45 minut.

Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF