Zakochani wiedzą, że 14 luty to święto pełne wyzwań. Każdy zachodzi w głowę jak ująć swoją druga połowę  w wyjątkowy i niepowtarzalny sposób. Samodzielnie przygotowana kolacja świetnie sprawdzi się w tym wyjątkowym dniu. Poniżej przedstawiamy dwa niebanalne sposoby na ten wyjątkowy wieczór.

Spaghetti z homarem

Dish of spaghetti with lobsterSkładniki:

  • Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
  • Homar (mrożony)- ok. 1kg
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Pomidory z puszki wraz z sosem – ok. 400 g
  • Brandy- 20ml
  • Białe wytrawne wino- 50 ml
  • Świeże liście bazylii – pół szklanki
  • Oliwa – ok. 100ml
  • Curry – ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Odmrożonego i osuszonego homara kładziemy na desce skorupą do góry i przecinamy na pół.
  2. Usuwamy wnętrzności homara pozostawiając same mięso.
  3. Makaron gotujemy al dente.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawę curry. Po chwili wkładamy homara skorupą do dołu i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minut. Obracamy homara i ponownie dusimy 3 minuty.
  5. Następnie wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapałką w celu odparowania alkoholu.
  6. Do tego wlewamy wino, dodajemy pomidory i posiekaną bazylię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
  7. Wyciągamy homara, resztę sosu doprawiamy sola i pieprzem.
  8. Na koniec wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, a na górę wykładamy homara.

Makaronowa zapiekanka

Pasta baked with tomato and cheeseSkładniki:

  • Międzybrodzki Makaron rurki – 500 g
  • Tuńczyk w sosie własnym – 1szt.
  • Przecier pomidorowy – 1 słoik
  • Starty ser – 250g
  • Cebula czerwona – 2 szt.
  • Kukurydza w puszce – 1 szt.
  • Śmietana-200ml
  • Jajko- 1 szt.
  • Natka pietruszki -2 łyżki
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem.
  6. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF