MakaronoweLOVE – czyli sprawdzone propozycje na kolację walentynkową
Zakochani wiedzą, że 14 luty to święto pełne wyzwań. Każdy zachodzi w głowę jak ująć swoją druga połowę w wyjątkowy i niepowtarzalny sposób. Samodzielnie przygotowana kolacja świetnie sprawdzi się w tym wyjątkowym dniu. Poniżej przedstawiamy dwa niebanalne sposoby na ten wyjątkowy wieczór.
Spaghetti z homarem
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
- Homar (mrożony)- ok. 1kg
- Czosnek – 1 ząbek
- Pomidory z puszki wraz z sosem – ok. 400 g
- Brandy- 20ml
- Białe wytrawne wino- 50 ml
- Świeże liście bazylii – pół szklanki
- Oliwa – ok. 100ml
- Curry – ½ łyżeczki
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Odmrożonego i osuszonego homara kładziemy na desce skorupą do góry i przecinamy na pół.
- Usuwamy wnętrzności homara pozostawiając same mięso.
- Makaron gotujemy al dente.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawę curry. Po chwili wkładamy homara skorupą do dołu i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minut. Obracamy homara i ponownie dusimy 3 minuty.
- Następnie wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapałką w celu odparowania alkoholu.
- Do tego wlewamy wino, dodajemy pomidory i posiekaną bazylię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
- Wyciągamy homara, resztę sosu doprawiamy sola i pieprzem.
- Na koniec wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, a na górę wykładamy homara.
Makaronowa zapiekanka
- Międzybrodzki Makaron rurki – 500 g
- Tuńczyk w sosie własnym – 1szt.
- Przecier pomidorowy – 1 słoik
- Starty ser – 250g
- Cebula czerwona – 2 szt.
- Kukurydza w puszce – 1 szt.
- Śmietana-200ml
- Jajko- 1 szt.
- Natka pietruszki -2 łyżki
- Oliwa
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente.
- Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem.
- Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego!
Dodaj komentarz