Światowy Dzień Makaronu obchodzony 25 października to idealna okazja do wypróbowania nowych makaronowych dań. Specjalnie z myślą o wszystkich miłośnikach potraw o włoskim charakterze, udostępniamy kilka wyjątkowych przepisów autorstwa ambasadorki firmy Podravka, finalistki I edycji Master Chef – Kingi Paruzel.

kinga paruzel2Święto makaronu zostało ustanowione w 1995 roku przez World Congress w Rzymie, w tym roku obchodzimy je zatem już po raz piętnasty. Od kilku lat w Polsce można zaobserwować wzrost popularności makaronu. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Polskiej Izby Makaronu wynika, że jest on drugim co do popularności (po ziemniakach) dodatkiem przygotowywanych potraw. Wynika to z faktu, że jest nie tylko łatwy i szybki w przygotowaniu, ale również pożywny.

„Coraz większym zainteresowaniem wśród Polaków cieszą się makarony, do produkcji których używa się wyłącznie pszenicy durum – pszenicy bogatej w białka, witaminy i minerały.“ – podkreśla Anna Laskowska, Brand Manager w firmie Podravka.

We Włoszech za prawdziwy makaron uznawany jest właśnie produkt wytworzony wyłącznie z semoliny czyli pszenicy durum i wody. Semolina to mąka grubomielona o żółtej barwie, otrzymywana z pszenicy durum. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa simila, co oznacza dobrą, szlachetną mąkę. Makarony 100% durum nie sklejają się, a po ugotowaniu są sprężyste. Takie właśnie makarony ma w swojej ofercie Podravka, dostępne  w  dziewięciu różnych kształtach. Idealne nadają się do przygotowania dań makaronowych: różnego rodzaju past, zapiekanek jak również sałatek.

A co Kinga Paruzel poleca na tę okazję?

1) Kokardki z pesto z zielonej pietruszki i słonecznikiem

czas przygotowania: 15 min

ilość: 3-4 osób

Składniki:

11350 g makaronu kokardki Podravka

100 ml oleju rzepakowego

100 g łuskanego słonecznika

100 g polskiego sera Bursztyn

pęczek pietruszki

pęczek koperku

Vegeta Natur

pieprz

Przygotowanie:

  • Ser zetrzeć drobno na tarce. Pietruszkę i koperek drobno posiekać.
  • Ser, słonecznik, pietruszkę, koperek i olej utrzeć mikserem, a następnie doprawić Vegetą Natur i pieprzem.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.
  • Wcześniej przygotowane pesto z pietruszki i słonecznika połączyć z gorącym makaronem.

2) Gniazda wstążki  z kremem z awokado

czas przygotowania: 20 min

ilość: 4-5 porcji

Składniki:

400 g makaronu gniazda wstążki Podravka

2 dojrzałe awokado

1 limonka

natka pietruszki

2 cukinie

szczypta szafranu lub kurkumy

papryczka chili

pomidorki koktajlowe

20 g sera parmezan

oliwa z oliwek

sól

Przygotowanie:

  • Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Półtorej owocu zmiksować na gładką masę wraz z drobno posiekanym chili, sokiem z limonki, szczyptą soli i startym parmezanem. Pozostałe awokado pokroić w kostkę.
  • Cukinie pokroić w słupki. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Dodać kawałki awokado, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość doprawić solą według uznania.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczyptą rozgniecionego szafranu lub kurkumą, a następnie odlać ¼ szklanki wody z gotowania makaronu i dodać do kremu z awokado
  • Makaron odcedzić, wymieszać z zielonym kremem z awokado oraz podsmażoną cukinią i pomidorkami.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF