Gdy z nieba leje się żar godny śródziemnomorskiego klimatu, nasz organizm potrzebuje bardzo dużej ilości płynów. Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak przygotowana samodzielnie mrożona herbata cytrynowa – idealna na letnie temperatury.

 

W ciągu dnia, niezależnie od pory roku, człowiek powinien wypijać co najmniej 2 litry płynów. Jednak gdy wraz z rozpoczęciem lata temperatury gwałtownie rosną, zwiększają się także potrzeby w tym zakresie. Oczywiście zdecydowanie przesłodzone napoje, przepełnione sztucznymi barwnikami i chemicznymi polepszaczami smaku niekoniecznie są tym, co ze względów zdrowotnych powinniśmy wybierać. O wiele korzystniejsza, a także nieporównywalnie lepiej gasząca pragnienie, jest chociażby mrożona herbata, którą w warunkach domowych przygotować możemy bez najmniejszych kłopotów – najlepiej od razu w większych ilościach.

 

Składniki:

 

3 łyżki czarnej herbaty (lub 3 torebki ekspresowe)

2 łyżeczki zielonej herbaty (lub 1 torebka ekspresowa)

1 l wody

150 g cukru

18 łyżek stołowych naturalnego soku z cytryn Limmi

 

Przygotowanie:

 

Oba rodzaje herbaty zalej wrzącą wodą i zaparzaj przez ok. 5 min. Dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodaj ok. 18 łyżek stołowych naturalnego soku Limmi z sycylijskich cytryn. Wstaw napój do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Jeśli brakuje Ci czasu, chłodź herbatę krócej i uzupełnij kostkami lodu.

W letnie popołudnie, dla ochłody, proponujemy podać mrożoną herbatę w dużych szklankach z dodatkiem kuli lodów cytrynowych.

 

 

Smacznego!

 

 

Więcej informacji znajdziesz na www.limmipolska.pl;

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF