O ile wiosenna kuchnia kojarzy się z nowalijkami i lekkimi sałatkami, o tyle lato miłośnikom kulinariów może upływać pod znakiem owoców, warzyw i… wędzonych ryb. Bez względu na kartkę w kalendarzu, zawsze możemy przywołać atmosferę wakacji nad morzem. Jak to zrobić? Przygotować danie z wędzonego pstrąga lub wybrać świeżą rybę, która jest dostępna przez cały rok.

Lato na talerzu (1)Świeża ryba z Polski dostępna cały rok

– Jest smaczną i zdrową rybą. Można go upiec, przyrządzić na grillu lub sięgnąć po wędzonego pstrąga, który został przygotowany ze świeżego surowca. Każdy, kto go spróbuje, będzie do niego wracał – przekonuje Anna Skowrońska, właścicielka Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Zlokalizowane w woj. zachpomorskim (obiekty pstrągowe mieszczą się w Lejkowie i Zielenicy. Oba  są położone na obszarze Natura 2000, w sąsiedztwie gospodarstwa ekologicznego) gospodarstwo jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Firma zdobyła certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT za Pstrąga wędzonego naturalnie wysolonego w solance uzdrowiskowej z Kołobrzegu. Przysmak otrzymał od specjalistów z branży spożywczej maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Sekretem wysokiej jakości wędzonego pstrąga z Zielenicy jest świeży produkt, z którego specjał ten powstaje. Gospodarstwo prowadzi produkcję w trybie ciągłym; przez cały rok, dzięki czemu w dowolnym czasie może dostarczyć świeżą rybę konsumentom i restauratorom. Zamiast zatem posiłkować się (sic!) produktem z zamrażarki, miłośnicy ryb mogą cieszyć się smakiem wyhodowanej w Polsce ryby. Pochodzenie pstrąga ma bardzo duże znaczenie, nie tylko w kontekście patriotyzmu konsumenckiego. – Ryby naszego gospodarstwa są dostępne w sklepach 2-3 dni po ich odłowieniu. Natomiast importowane ryby trafiają do konsumenta po ok. tygodniu od odłowu. Niestety, często są one niskiej jakości, dzieje się tak zwłaszcza latem, kiedy to temperatura wody w zagranicznych hodowlach jest zbyt wysoka – dodaje A. Skowrońska. – W naszym gospodarstwie temperatura źródlanej wody jest stabilna. Nawet przy dużych mrozach nie spada ona poniżej 6,5-7°C, z kolei latem – także podczas upałów – nie jest większa niż 17-18,5°C – zaznacza.

Wędzony pstrąg na pięć sposobów

Wysokiej jakości wędzoną rybę można podać w całości. Wędzone płaty świetnie smakują również  z sosami – np. na bazie jogurtu naturalnego i rzodkiewki (całość najlepiej posypać czarnym sezamem) lub sosem śmietanowo-borowikowym (w towarzystwie plastrów pieczonego batata i krążków cebuli). Świetnym „towarzystwem” dla wędzonego pstrąga jest sałatka z liści szpinaku, plastrów buraka, awokado i ananasa.  Ryba równie wyśmienicie smakuje w połączeniu z kaparami, olejem rzepakowym, ogórkiem i rzodkiewką.

Miłośnicy prostoty z pewnością chętnie przygotują pieczonego pstrąga. Świeżą rybę wystarczy wypełnić warzywami (cebulą, pietruszką, a także czosnkiem) oraz łyżką masła i piec go w folii aluminiowej przez 30 min w temp. 160 stopni Celsjusza.

O tym jak bardzo uniwersalną rybą jest pstrąg można było przekonać się podczas uroczystej kolacji, kiedy to pięciu Szefów Kuchni z Pomorza Zachodniego zaprezentowało menu przygotowane z lokalnych specjałów. Iwona Niemczewska zaproponowała oryginalny deser, którego składnikami były: czekolada, orzech laskowy, cytryna oraz… pstrąg wędzony z Zielenicy.

To bardzo innowacyjny, podejrzewam, że jedyny na świecie, deser z pstrąga wędzonego. Pyszny – podsumowuje Anna Skowrońska, która miała przyjemność uczestniczyć w tej wyjątkowej kulinarnej przygodzie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF