Wigilijna kutia ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

Kutia:

  • 2 szklanki maku
  • ½ szklanki pęczaku
  • 70 g śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g prażonych migdałów
  • 50 g prażonych orzechów włoskich

Dekoracja:

  • 4 śliwki kalifornijskie pokrojone w cienkie paski
  • kilka blanszowanych migdałów
  • skórka otarta ze świeżej cytryny

3Przygotowanie:

Mak przełożyć na sitko, dobrze przepłukać wodą. Pozostawić na sitku, przelać wrzątkiem, odsączyć. Tak przygotowany mak zmielić przynajmniej dwa razy używając jak najmniejszego sitka. Do rondelka z wrzącą wodą wrzucić pęczak i 3-4 suszone śliwki z Kalifornii, gotować około 20 minut, odcedzić na sitku.

Migdały i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, przerzucić na deskę do krojenia i lekko pokruszyć na mniejsze kawałki.
Śliwki kalifornijskie pokroić na małe kawałki. Pęczak dokładnie wymieszać z makiem, miodem, śliwkami kalifornijskimi, pokruszonymi orzechami. Jeśli kutia będzie zbyt gęsta można dodać trochę wody do uzyskania konsystencji. Tak przygotowaną kutię najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować paskami ze śliwek kalifornijskich, blanszowanych migdałów i skórki z cytryny.

Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

  • 50 dkg śledzi matiasów
  • 80 g śliwek kalifornijskich
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Konfitura cebulowa:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

4Przygotowanie:

Konfitura cebulowa:

Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny. Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Odstawić do ochłodzenia.

Tatar:

Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara, resztę drobno pokroić. Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno. Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.

Świąteczny piernik ze śliwkami kalifornijskimi

14 porcji

Czas przygotowania:
120 minut

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 250 ml mleka
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • 60 g prażonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z jednej pomarańczy – do dekoracji
  • 8 śliwek kalifornijskich do dekoracji
  • Polewa z gorzkiej czekolady:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml rumu
  • 4 łyżki masła

2Przygotowanie:

Piernik:

W rondelku roztopić masło, dodać mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao, pozostawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodać jajka, chwilę miksować, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodać uprażone orzechy włoskie i drobno pokrojone suszone śliwki z Kalifornii, całość ręcznie, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem długiej blachy keksówki. Piec 70-80 minut w 170 stopniach wersja góra – dół. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem szaszłykowym czy ciasto jest wypieczone. Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie można zakończyć, jeśli wilgotny piec dodatkowe 5 – 10 minut. Ciasto wyjąć, odstawić do przestudzenia.

Polewa:

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dodać rum. Mieszać do połączenia składników. Ciepłą czekoladą polać wystudzone ciasto, udekorować całymi śliwkami kalifornijskimi i skórką z pomarańczy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF