Koniec z szarością na półce z jajkami! – tak mówi Kurka Wolna, która proponuje produkt unikalny –  jaja z chowu wolno wybiegowego, owoc jej wyjątkowego stylu życia. Kurka Wolna relaksuje się na świeżym powietrzu, zażywa piaskowych kąpieli, a w wolnych chwilach spotyka się z innymi kurami, dlatego jej jajka są tak smaczne i zdrowe. Jest też wyjątkowo ciekawska, dlatego przedstawiając się Polakom, wypytała ich o praktycznie wszystko, co wiąże się z jedzeniem jajek.

 

Czym kierujecie się przy zakupie jajek? Czy wiecie czym różni się chów wolno wybiegowy od klatkowego? – to pytania, które padły w Kurka Wolna_materiał graficzny_3badaniu sondażowym, przeprowadzonym przez Kurkę Wolną i ekspertów z Interaktywnego Instytutu Badań Rynkowych. Odpowiedź jest jednoznaczna – ponad 54% zapytanych osób stwierdziła, że poszukuje jajek z oznaczeniem „1” albo „0”. Dlaczego? Ponieważ kura, która żyje zgodnie z tradycyjnymi zwyczajami hodowlanymi znosi smaczniejsze i zdrowsze jajka! Odzwierciedleniem środowiska, w którym żyje kura jest jakość jajek. Kury z wolnego wybiegu mają więcej przestrzeni, mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz, są lepiej żywione, nie są zestresowane, a co za tym idzie są po prostu zdrowsze. Im lepsze warunki bytowania kury tym lepsza jakość zniesionego jajka, co przede wszystkim przekłada się na jego wartość odżywczą i lepszy smak – mówi Magdalena Jarzynka, Specjalista do Spraw Żywienia Człowieka, dietetyk.

 

Często narzekamy również, że wszystkie opakowania jajek wyglądają tak samo. Półka sklepowa z jajkami jest wyjątkowo nieatrakcyjna – brakuje charakterystycznego produktu, który mógłby przyciągnąć naszą uwagę. Tutaj Kurka Wolna również przychodzi z rozwiązaniem – opakowanie jej jajek jest wyjątkowe – kolorowe, z charakterystycznym śladem kurzych łapek, dzięki czemu klient od razu rozpozna produkt na sklepowej półce.

 

Wiemy już, co Polacy biorą pod uwagę przy zakupie jajek. A jak często je jedzą? Przeważająca większość naszych rodaków (83%) w wieku od 15 do 50 lat je jaja kurze co najmniej raz w tygodniu. Jak dowiedziała się Kurka Wolna, Polacy ze wszystkich potraw jajecznych najbardziej uwielbiają jajecznicę! Dla 98% jest ona najpopularniejszym daniem. Nasi rodacy bardzo często używają jajek do przygotowywania panierek – 30%.

 

Jaja istnieją w naszej świadomości przede wszystkim jako bogate źródło białka, a także źródło witamin. Mniej osób jest świadoma innych zalet jaj – zawartości lecytyny, kwasów omega-3, a także ich roli w regulacji poziomu cholesterolu (49%).

Kurka Wolna_materiał graficzny 1

Kurka Wolna to nowa polska marka jaj z wolnego chowu. Najważniejsze jest to, że jajka Kurki Wolnej są zawsze świeże i ze sprawdzonej, dobrej hodowli. Jedząc je mamy pewność, że zarówno w jajecznicy, jak i w każdej innej potrawie będą smakowały wyśmienicie – mówi Bartłomiej Chłodnicki, Prezes Zarządu Polskie Fermy.

 

Za całościową koncepcję i strategię marki odpowiadają agencje należące do struktur Havas Worldwide w Polsce.

 

 

„Jaja sobie robię!”, porad kilka Kurki Wolnej

1. Żółtko nie rozpływa się po rozbiciu jaja – jeśli jajko jest stare, nawet bez technicznego uszkodzenia, żółtko rozleje się;

2. Białko powinno być krystalicznie przejrzyste, jeśli jest mętne może to świadczyć o tym, że jajo jest nieświeże;

3. Jajko zachowuje świeżość przez 28 dni od momentu zniesienia przez kurę (jajek, które mają dwu- lub trzydniowy termin przydatności do spożycia lepiej nie kupować);

4. Jajka zachowują dłużej świeżość, jeśli są przechowywane w warunkach chłodniczych;

5. Jajka nie lubią gwałtownych zmian temperatury, więc jeśli kupimy jajko z półki w sklepie,
a następnie szybko włożymy je do lodówki, to może szybciej się zepsuć;

6. Jaja z niewielkimi nawet pęknięciami szybciej się psują, dlatego warto otworzyć opakowanie
i sprawdzić, czy wszystkie jaja są całe;

7. Na jajkach trzymanych w zbyt wysokiej temperaturze może pojawiać się rosa, a nawet pleśń
na skorupce. Takich nie wolno jeść!

 

Więcej informacji na stronie: www.kurkawolna.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF