Konrad Birek, kulinarny ambasador marki Zagrodowy, proponuje przepis na quesadillas z kurczakiem i opowiada o specjałach kuchni meksykańskiej.

Dania kuchni meksykańskiej należą do najbardziej popularnych i różnorodnych na świecie, dlatego miłośnicy dobrego jedzenia chętnie odwiedzają ten kraj. Kulinarnie Meksyk, pozostający pod dużym wpływem kuchni hiszpańskiej, kojarzy nam się przede wszystkim z tortillą oraz warzywami, takimi jak pikantne papryczki chili, kukurydza, fasola, pomidory czy avocado. W meksykańskiej kuchni stosuje się około 100 rodzajów papryk różniących się od siebie smakiem, wyglądem, kolorem i oczywiście stopniem ostrości. Najbardziej znane to jalapeño, habanero oraz tabasco.

Słynne na cały świat potrawy kuchni meksykańskiej to m.in. Quesadilla − 2 (lub 1 złożony na pół) placki kukurydziane bądź pszenne z serem, papryką oraz innymi ulubionymi dodatkami; Burrito – pszenna tortilla zwinięta z farszem mięsnym z ryżem i fasolą, najczęściej podawana z quacamole i kwaśną śmietaną; Enchilada – tortilla najczęściej kukurydziana, zwinięta z farszem w rulon, zapieczona np. z serem i podana z sosem chili, a także pikantne Chili con carne – danie kuchni tex-mex (powstałej z połączenia kuchni teksańskiej oraz meksykańskiej) z mięsa duszonego z pomidorami, kukurydzą, fasolą oraz papryką, podawane z łyżką kwaśnej śmietany oraz tortillą bądź ryżem. Z kolei Fajita to pszenna lub kukurydziana tortilla z kawałkami grillowanego mięsa (kurczaka, ryby lub wołowego)              i warzywami. Najczęściej tortilla i pozostałe składniki podawane są oddzielnie, tak abyśmy sami mogli je sobie komponować i zawijać, oraz serwowane z salsą pomidorową, serową lub guacamole. Popularne danie to również Tacos, czyli kukurydziana tortilla, podawana             z mięsem, kukurydzą, czerwoną fasolą, pomidorami i łyżką kwaśniej śmietany.

Potrawy kuchni meksykańskiej charakteryzuje ostry i wyrazisty smak, osiągany dzięki dodawanym podczas gotowania wielu przyprawom o intensywnym aromacie. Najbardziej popularny sos, czyli „salsa meksykańska”, powinien składać się z trzech podstawowych składników w barwach flagi Meksyku: zielonej papryki chili, białej cebuli oraz czerwonych pomidorów. Oczywiście, można ją też doprawić czosnkiem i świeżą kolendrą. Inny popularny dodatek do potraw to „guacamole” – sos o konsystencji pasty do smarowania,                       z rozgniecionego dojrzałego avocado, wymieszanego z sokiem z limonki, kolendrą, chili, solą i czosnkiem. Do sosu często dodawane są także pomidory oraz cebula. Najsłynniejsza meksykańska przekąska to nachos, czyli pokrojona na małe kawałki tortilla, zapieczona         z serem i papryką jalapeño. Najczęściej podaje się do niej dodatkowo salsę pomidorową, guacamole lub czerwoną fasolę.

 

Konrad Birek poleca na ciepły letni lunch lub kolację przepis na Quesadillas z pieczoną piersią Kurczaka Zagrodowego i serem cheddar. Przygotowanie dania zajmie 40 minut. Jedna porcja zawiera ok. 570 kcal.

 

Składniki dla 4 osób:

2 piersi z Kurczaka Zagrodowego

Marynata:

1 łyżka oleju

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka pasty sambal oelek

Sól, ½ łyżeczki roztartych w moździerzu nasion kolendry do smaku

 

8 pszennych placków „tortillas”

4 łyżki guacamole z avocado

½ czerwonej papryki pokrojonej w paski

½ zielonej papryki pokrojonej w paski

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

100 g tartego sera cheddar

1 mały pęczek posiekanej kolendry

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą, upiec w piekarniku bądź na grillu, a następnie wystudzić i pokroić w plastry. Na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, równomiernie ułożyć na nim plastry upieczonej wcześniej piersi Kurczaka Zagrodowego, posypać pokrojoną papryką, czerwoną cebulą oraz tartym serem wymieszanym z kolendrą. Przykryć drugim plackiem i smażyć, w trakcie lekko dociskając,  przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe danie pokroić na kawałki i podawać                     z ulubionymi sosami np. salsą pomidorową i salsą serową. Smacznego!

 

Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.

 

Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od kwietnia 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 – 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF