Kojarzony zazwyczaj z młodymi ziemniakami, które nim posypujemy, koperek ma dużo więcej zastosowań w kuchni niż może nam się wydawać. Co jednak zrobić, kiedy w zimie nie mamy dostępu do świeżej rośliny? Rozwiązanie jest proste i na wyciągnięcie ręki. To najnowsza przyprawa Vegeta dla miłośników koperku!

Vegeta z koperkiemCenne właściwości koperku znane były już w starożytności. W Babilonii używano go jako środka pobudzającego dla gladiatorów, natomiast w Egipcie cenione były jego wartości lecznicze, dzięki którym spożywanie przynosiło ulgę po ciężkiej pracy. Do Polski przywędrował dopiero w XVII wieku, by stać się jedną z ulubionych, bardzo łatwych w uprawie roślin. Dziś świeży koperek serwowany jest z zupami, młodymi ziemniakami, jajkami również jako dodatek do kalafiora, brokułów czy kapusty. Przygotowywany z koperku sos natomiast wzbogaca zarówno smak sałatek, jak i dań mięsnych i ryb.

Na szczęście koperek może być dodatkiem do naszych dań przez cały rok. Miłośnicy aromatycznej koperkowej natury wzbogacą smak ulubionych potraw dzięki najpopularniejszej przyprawie Vegeta z Koperkiem. Ta uniwersalna przyprawa jest niezastąpiona podczas przygotowywania nie tylko tradycyjnych dań kuchni polskiej, świetnie sprawdzi się także jako uzupełnienie smaku placków ziemniaczanych, wykwintnych sosów, kurczaka, ryb i dressingów.

Z Vegetą smakuje lepiej!

 

Ryba z koperkiem

Czas przygotowania 40 minut

Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 4 dzwonki halibuta (700g)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie przyprawy Vegeta z koperkiem
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 szalotki , pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżeczki startej skórki z limonki
  • ½ szklanki soku limonowego
  • Kawałki limonki do dekoracji

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180St. W płytkim naczyniu żaroodpornym  zmieszaj jogurt, oliwę, wiórki kokosowe, sok i skórkę z limonki, 1 łyżkę przyprawy Vegeta z koperkiem, szalotkę i czosnek.
  2. Rybę obsyp Vegetą z koperkiem i  piecz bez przykrycia przez 30 min. Od czasu do czasu polewając marynatą. Danie podawaj ozdobione kawałkami limonki.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF