Kochamy czekoladę! Czekoladowe Walentynki na Polsat Food Network
Kochamy czekoladę! Ty też? Spędź z nią Walentynki! Przez cały luty, w specjalnym paśmie wybranych programów,Polsat Food Network zabiera Was w rozkoszny świat czekoladowych pyszności.
Usiądź w wygodnym fotelu, nie zapomnij o dobrej kawie i odleć z nami do czekoladowego nieba! Zapraszają Cię trzy cudowne kobiety – w ich rękach najzwyklejsze składniki zamieniają się w słodkie dzieła sztuki, o których będziesz śniła po nocach. Anna Olson, Ina Garten i Nigella Lawson w swoich programach, takich jak „Wypieki z Anną Olson”, „Bosnoga Contessa” i „Nigella ekspresowo” zaprezentują fantastyczne przepisy z wykorzystaniem czekolady –dla zaawansowanych i dla początkujących; dla lubiących wyrafinowane wyzwania, jak i dla tych z Was, które chcą spędzić w kuchni jak najmniej czasu, uzyskując równocześnie olśniewający efekt.
Zabierzemy Cię też do miejsc czekoladowego kultu, gdzie można zjeść najlepsze słodycze świata w programie „Wyjątkowe słodycze”, a w „Konkursie Food Network” będziesz mogła podziwiać wyczyny rywalizujących ze sobą wytwórców czekolady, tworzących z niej m.in. magiczne stworzenia i wykorzystujących jej niezwykłe właściwości w mistrzowski sposób.
Wszystko, co kiedykolwiek chciałaś wiedzieć o czekoladzie i wszystko, czego jeszcze nie wiedziałaś! Czyż istnieje lepsze miejsce na spędzenie Walentynkowej niedzieli, niż czekoladowa kraina czarów?
Zacznijmy od przepisu na przepyszne, czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło od Anny Olson. Smacznego!
Pasmo „Kochamy czekoladę” możecie oglądać:
- 1, 9, 10 lutego: godz. 06:00 – 07:00 i 14:00 – 15:00
- Walentynki, niedziela 14 lutego: godz. 06:00 – 19:00
- 15-29 lutego w dni robocze: godz. 06:00 – 07:00 i 14:00 – 15:00
Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło
Przepis: Anna Olson
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 30 min
Liczba porcji: 8
Ciasto czekoladowe
- 125 ml(½ szklanki) masła o temperaturze pokojowej
- 65 g(½ szklanki) cukru pudru, przesianego
- 3 duże żółtka
- 115 g(1 szklanka) mąki
- 65 ml(¼ szklanki) kakao w proszku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 1 białko z dużego jaja, roztrzepane
- 3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek
- 115 g(½ szklanki) cukru (będzie używany w kilku porcjach)
- 2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 65 ml(¼ szklanki) kakao w proszku, przesianego
- 85 g ciemnej czekolady – roztopionej, ciepłej
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotowanie
Aby przygotować ciasto, ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę, wrzuć naraz wszystkie trzy żółtka i jeszcze raz ubij całość, aż składniki będą dobrze połączone.
Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao w proszku, mąkę kukurydzianą i sól. Dodaj to do maślanej mieszanki i wymieszaj, aż składniki równomiernie się połączą. Uformuj ciasto w kształt dysku, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba wyrobić jeszcze raz lub dwa razy, na lekko oprószonej mąką powierzchni, aby je zmiękczyć. Następnie rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Wytnij z niego 8 krążków o średnicy około 10 cm lub takich, które będą pasowały do Twoich foremek. Najlepsze będą foremki z wyjmowanym dnem. Wyłóż foremki krążkami ciasta i dokładnie dociśnij je do ścianek, po czym usuń nadmiar ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw foremki do lodówki do schłodzenia na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto w foremkach wstaw na blachę bezpośrednio z lodówki i piecz przez około 18 minut. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj wnętrza tart roztrzepanym białkiem – uchroni to ciasto od zawilgocenia po nałożeniu nadzienia i pozostanie ono chrupiące. Teraz wystudź ciasto przed nałożeniem nadzienia.
Aby przygotować nadzienie, ubij pozostałe po żółtkach trzy białka na pianę i powoli dodaj ¼ szklanki cukru, ubijając cały czas na wysokich obrotach, dopóki piana nie będzie utrzymywała stałego kształtu bez rozpływania się.
Ubij ręczną trzepaczką 3 żółtka z pozostałą ¼ szklanki cukru, ekstraktem z wanilii i skórką pomarańczową, aż masa stanie się jasna i gęsta. Przełóż pianę z białek do masy z żółtek i delikatnie domieszaj przesiane kakao, wymieszaj, po czym dodaj roztopioną, ciepłą czekoladę i likier pomarańczowy. Cały czas używając ręcznej trzepaczki lub łopatki wymieszaj delikatnie wszystkie składniki razem aż do ich połączenia.
Gotowe nadzienie wlej do foremek z upieczonym ciastem na tarty i wstaw do piekarnika na około 8 minut (nadal temperatura 180°C) – dopóki tarty nie zaczną tracić połysku naokoło brzegów, ale środek nadal będzie ciemny i połyskujący. Pozwól tartom ostygnąć przez 2 minuty, po czym ostrożnie wyjmij je z foremek (tutaj przyda się wyjmowane dno, ale nie jest konieczne). Podawaj natychmiast, póki są ciepłe.
Alternatywnie, możesz przygotować nadzienie, wypełnić nim tarty i schłodzić całość, dopóki nie przyjdzie czas, aby je upiec i natychmiast podawać. Wtedy dodaj 2-3 minuty do czasu pieczenia.
Dodaj komentarz