Pożegnanie starego roku to wydarzenie, które sprawia, że kulinarni pasjonaci sięgają po nietypowe i inspirujące przepisy z różnych stron świata. Produkowana ze szlachetnych ziaren twardej pszenicy durum, Kasza Kuskus marki Halina to dodatek, który pozwoli poczuć atmosferę egzotycznego Maroka w środku zimy.

 

KuskusKasza Kuskus Halina to produkt łączący w sobie cechy makaronu oraz kaszy. Znany na świecie od ok. 3 tys. lat kuskus pochodzi z rejonów północno-zachodniej Afryki i, jak podają źródła historyczne, był ulubionym daniem faraonów. Kaszę kuskus otrzymuje się z mąki pszennej, wody oraz dodatków. W Maroku wciąż można znaleźć niezwykłe miejsca, gdzie kuskus przygotowuje się tradycyjnymi metodami.

Kasza Kuskus marki Halina poddawana jest wcześniejszemu procesowi obróbki termicznej, dzięki czemu czas jej przyrządzenia jest znacznie krótszy. Wystarczy zalać ją wrzącą, osoloną wodą w proporcji 1:1 przykryć i odstawić. Będzie gotowa do podania już po około 5 minutach.

Sylwestrowy kuskus może być podawany na wiele sposobów. W Maroku kasza ta jest daniem narodowym, a jej przyrządzanie uznawane jest za prawdziwą sztukę. Tradycyjny marokański kuskus serwuje się z baraniną, wołowiną, kurczakiem lub rybimi głowami, a także z warzywami np. cebulą, dynią, bakłażanem czy marchewką, doprawiony czarnym pieprzem i kurkumą. Kasza Kuskus Halina idealnie sprawdzi się jako składnik sycącej sałatki z pieczonymi warzywami lub aromatycznego kurczaka po marokańsku. Tak inspirujące dania z pewnością wzbogacą menu każdego sylwestrowego przyjęcia.

PRZEPIS

Kurczak po marokańskuKurczak po marokańsku

Składniki:

400 g filetów z kurczaka, Kasza Kuskus Halina, 2 łyżki oliwy, 1 posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku. 1 zielona i 1 czerwona papryka, 1 marchewka pokrojona w słupki, 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki, suszone morele pokrojone w paski, 200 ml wywaru z warzyw, przyprawy (sól, pieprz, cynamon, kumin, kolendra). Świeża kolendra do dekoracji.

Sposób przyrządzania:

Pokrój mięso w paski grubości ok. 1 cm. Posyp solą i pieprzem. Na oliwie podsmaż kawałki mięsa, dodaj cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i cukinię. Smaż 3 minuty, mieszając. Dodaj suszone morele, następnie stopniowo dolewaj wywar z warzyw. Dopraw do smaku przyprawami. Duś ok. 5 min. na małym ogniu, mieszając. Podawaj z Kaszą Kuskus Halina przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej kolendry. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF