Kasza gryczana jest produktem wysoko cenionym i szeroko używanym w polskich kulinariach. Od wielu wieków stanowi też składnik tradycyjnej kuchni staropolskiej. Wykorzystywana w wielu potrawach regionalnych, głównie na Lubelszczyźnie, a często także na Śląsku i Podkarpaciu, stała się jedną z naszych najbardziej popularnych, rodzimych kasz.

 

Kasza Gryczana Prażona marki Halina produkowana jest z najwyższej jakości gryki. Charakteryzuje się złocisto-brązową barwą ziarna Kasza Gryczana Prażona Halinaoraz wyrazistym smakiem i aromatem. Bogata w węglowodany jest pożywnym oraz sycącym składnikiem posiłku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Gotowanie zajmuje zaledwie 18 minut.

Kaszę gryczaną serwuje się ugotowaną do miękkości. Ponieważ jest produktem o wszechstronnym zastosowaniu, można wykorzystać ją na wiele sposobów. Kasza Gryczana Prażona marki Halina doskonale zastępuje ryż, ziemniaki lub makaron. Idealnie pasuje do gulaszu wieprzowego lub bitek wołowych. Smakuje wyśmienicie zarówno z gęstymi sosami mięsnymi, jak i warzywnymi. Sprawdza się również jako smakowity składnik farszu do gołąbków z tartymi ziemniakami i sosem grzybowym, domowej kaszanki z cebulą lub aromatycznej kaczki pieczonej w rozmarynie. Kaszę Gryczaną Prażoną Halina można również wykorzystać jako klasyczne nadzienie do pierogów i naleśników.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF