Kartacze to bardzo popularna potrawa na Podlasiu i w całej północno-wschodniej Polsce. O ich wyjątkowym charakterze świadczy fakt, iż zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kartacze to duże podłużne, ziemniaczane kluski wypełnione pysznym nadzieniem. Wewnątrz kartacza zazwyczaj kryje się aromatyczne mięso mielone, choć spotyka się także farsz grzybowy lub z kapusty kiszonej. Kartacze pochodzą z Litwy, gdzie nazywane są cepelinami. Dawniej przygotowanie tej potrawy, będącej przysmakiem całej rodziny zajmowało pół dnia. Dziś możemy przygotować je w … 7 minut.

            Kartacze marki Jawo przygotowane są wg sprawdzonej receptury – ziemniaczane kluski wypełnione są nadzieniem z doskonale przyprawionego mielonego mięsa wołowego i wieprzowego. Najczęściej serwuje się je z przysmażoną cebulką i surówkami, lub stopionym masełkiem i świeżym szczypiorkiem. Kartacze Jawo nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. To doskonały pomysł na sycący i przepyszny obiad dla całej rodziny inspirowany wschodnią kuchnią.

Wysoka jakość składników oraz tradycyjny, wyśmienity smak kartaczy z mięsem Jawo zaowocowały szeregiem wyróżnień i certyfikatów. Produkt może poszczycić się Znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, Godłem DOCEŃ POLSKIE oraz tytułem Jurajskiego Produktu Roku 2010.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF