Niedawno informowaliśmy Was o nowości od Delecty- Karpatce Królewskiej.

Tym razem prezentujemy Wam pełny przepis na tę Karpatkę.

Uwierzcie nam, jest pyszna!

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie Karpatki królewskiej Delecta (410 g)

Do ciasta:

  • 4 -5 jaj w zależności od wielkości
  • 125 g margaryny
  • 250 ml wody

Do kremu waniliowego:

  • 350 ml mleka
  • 100 g margaryny lub masła

Do kremu czekoladowego:

  • 400 ml mleka
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30-36%

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru

 

Przygotowanie:          

  1. Aby przygotować ciasto, zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem  i  gotuj przez chwilę, rozcierając masę. Wystudź. Blachę o wymiarach 25×30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Nagrzej piekarnik do 220˚C. Do wystudzonej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kolejno przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru.
  2. Krem o smaku waniliowym ugotuj z 350 ml mleka, wystudź. Zmiksuj ze 100 g miękkiego masła lub margaryny.
  3. Krem czekoladowy ugotuj z  400 ml mleka. Po wystudzeniu masę zmiksuj.
  4. Ubij na sztywno śmietanę, połowę dodaj do zmiksowanej masy czekoladowej.
  5. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż krem o smaku waniliowym, następnie krem czekoladowy, na wierzch pozostałą śmietanę.
  6. Przykryj górną warstwą ciasta i posyp cukrem pudrem.
  7. Ciasto możesz dodatkowo udekorować strużkami polewy czekoladowej.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF