Składniki na ciasto:

  • Szklanka mąki
  • szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA
  • Jajka szt 4
  • 125g masła
  • Szczypta soli
  • cukier puder i maczek CYKORIA do dekoracji

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie kremu Ekler CYKORIA
  • ½ l zimnego mleka
  • 250g miękkiego masła

karpatka (1)Przygotowanie. Ciasto do karpatki robimy w kąpieli wodnej. W tym celu wlewamy wodę do garnka a na jego brzegach opieramy miskę pamiętając o tym, aby tylko częściowo była zanurzona w wodzie.

Do miski wkładamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy wodę oraz sól a następnie mąkę, energicznie mieszając. Masa powinna odrywać się od miski. Po ostygnięciu miksujemy ją z jajami i proszkiem do pieczenia a następnie wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia dużą blaszkę (potem ciasto przetniemy) lub 2 mniejsze (30x20cm). Pieczemy w temp 190-200 stopni przez ok. 25 minut, nie otwierając piekarnika.

W tym czasie przygotowujemy krem Ekler. Z ½ litra zimnego mleka odlewamy 1 szklankę i rozprowadzamy w niej zawartość opakowania. Pozostałą część mleka gotujemy a następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego rozprowadzoną wcześniej zawartość torebki, energicznie mieszając. Podgrzewamy całość na małym ogniu przez ok.1 minutę, nie przerywając mieszania.

Po wystudzeniu kremu, miksujemy go z miękkim masłem i odstawiamy.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Krem także studzimy. Na ciasto wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem oraz maczkiem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Po 1-2 godzinach ciasto jest gotowe. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF