Pieczywo od setek lat jest podstawowym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Czasami w postaci płaskiego chlebka wypiekanego w kamiennym piecu, a czasami w postaci okrągłego, pachnącego bochenka. KFPZ – organizator kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” postanowił sprawdzić zwyczaje żywieniowe Polek i ich rodzin. Okazało się, że pieczywo cieszy się dużą popularnością, a na drugie śniadanie dla dziecka ponad połowa badanych (51%) przygotowuje kanapki.

EkmekProdukty zbożowe takie jak pieczywo, dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto dzieci je uwielbiają. Ale jak wybrać najbardziej wartościowy rodzaj pieczywa dla naszego malucha?

Każde dziecko z wielką chęcią sięga po bułkę, czy kromkę chleba z masłem. Pamiętajmy, że najbardziej wartościowym rodzajem jest pieczywo razowe, które wypieka się z mąki razowej pszennej lub żytniej lub to domowe wypiekane z mąki z pełnego ziarna. Pieczywo to jest doskonałym źródłem manganu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, magnezu i błonnika pokarmowego. Warto również wybierać pieczywo z dodatkiem nasion roślin oleistych, takich jak: słonecznik, dynia, sezam, len, soja czy mak. Stanowią one nie tylko źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz także podnoszą walory smakowe. przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

Według badań[1] przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” na zlecenie Krajowej Federacji Producentów Zbóż ponad 65% respondentek potwierdza, że ważne jest „kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat”, a ponad ¾ z nich zgadza się ze stwierdzeniem, że „produkty zbożowe zawierają składniki, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki”. Polki i ich rodziny preferują pieczywo pełnoziarniste i jasne, przy czym to drugie gości codziennie lub prawie codziennie na co stole co drugiej z nich.

– Pieczywo jest produktem zbożowym, a te warto spożywać każdego dnia. Kanapka skomponowana z razowego pieczywa będzie idealna na początek dnia i drugie śniadanie zarówno dla mamy, jak i jej dziecka. Do obiadu warto wybierać kaszę gryczaną, jaglaną lub jęczmienną. Doskonałym rozwiązaniem będzie też makaron. Wieczorem proponuje kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z chudą wędliną i warzywami. Można je spożywać w połączeniu z jogurtem, kefirem, koktajlem mlecznym lub szklanką ulubionego soku.- tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek. 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

Zbożowe inspiracje Anny Jelonek

Zdrowa „ drożdżówka”

Składniki:

  • Gebck-Windrad  mit Thymian, Zucchini und Mozzarella150 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki pszennej razowej, graham
  • 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku
  • szczypta cynamonu
  • 50 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 ml maślanki
  • 100 ml drobno startej surowej dyni lub cukinii
  • 1/4 szklanki posiekanej żurawiny
  • 1/4 szklanki  migdałów
  • odrobina roztrzepanego jajka
  • około 1/4 szklanki pestek słonecznika

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę razową, sól, paprykę w proszku i przyprawy, całość wymieszać.
  • Dodać masło, cukier  i szybko posiekać, następnie rozcierać przez chwilę palcami.
  • Zrobić wgłębienie i wlać maślankę, dodać startą dynię lub cukinię , żurawinę  i posiekane orzechy. Nożem mieszać składniki, łącząc je szybko ze sobą w klejące, ale dość sztywne ciasto. Szybko połączyć w kulę i kilkakrotnie ją zagnieść, podsypując mąką (gdyby ciasto było za suche, dodać więcej maślanki).
  • Ciasto rozpłaszczyć na około 2 – 2,5 cm placek, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać pestkami słonecznika i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż będą lekko zrumienione.

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza

Knedle chlebowe z sosem grzybowym

Składniki:

  • Czerstwy chleb pszenny na zakwasie
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100g boczku wędzonego w plastrach
  • Łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Garść siekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz, olej
  • 500 g pieczarki
  • 20 g suszonych grzybów
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka świeżego tymianku

Przygotowanie:

  • Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż się zrumieni. Następnie odsączamy go na papierowym ręczniku.
  • Chleb kroimy w kostkę wielkości „kostki do gry” i stopniowo dodajemy do chleba mleko delikatnie mieszając. Dodajemy jajka, natkę , gałkę muszkatołową oraz sól, pieprz i smażony boczek. Lekko wyrabiamy masę by się zlepiła.
  • Zwijamy przy użyciu folii spożywczej w formę kiełbaski o średnicy około 10 cm. Związujemy końce i gotujemy na parze około 20 minut.
  • Grzyby namaczamy i dokładnie odsączamy. Siekamy je w drobną kostkę.
  • Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do nich namoczone grzyby oraz sól, pieprz i tymianek. Zalewamy śmietanką i dusimy, aż sos zgęstnieje. Sos podajemy z knedlem pokrojonym w plastry.

[1] Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF