Kamis inspiruje: Wielkanocna paleta barw ŻÓŁTY
Drożdżowe wieńce
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Niezbędne składniki:
300 g mąki pszennej
1 łyżka drożdży instant
2 łyżki cukru
2 jaja
175 g miękkiego masła
150 g bakalii
1/2 szklanki soku pomarańczowego
żółto do posmarowania
Produkty KAMIS:
Przyprawa do dań słodkich KAMIS Specialite
Szczypta Soli morskiej KAMIS Specialite
Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, sól, przyprawę do dań słodkich i jajka. Wyrabiaj, stopniowo dodając masło. Otrzymane ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstaw do lodówki na noc. Bakalie namocz w soku pomarańczowym, odsącz i pokrój. Następnego dnia ciasto wyrób z bakaliami, podsypując stolnicę mąką i podziel na 4 porcje. Z każdej uformuj prostokąt o wymiarach 25 x 6 cm. Natnij go wzdłuż na 3 paski szerokości 2 cm, zapleć w warkocz i sklej końce. Powstałe wieńce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte wieńce posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Zajączek z ciasta
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Niezbędne składniki:
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
2 jaja
120 g miękkiego masła
masło do wysmarowania formy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Produkty KAMIS:
1 laska Wanilii KAMIS Specialite
Kora cynamonu KAMIS Specialite
Szczypta Soli morskiej KAMIS Specialite
Do miski przesiej oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Masło i cukier z dodatkiem startego cynamonu i ziaren wanilii utrzyj mikserem na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Dodaj do ciasta, delikatnie połącz. Formę na zajączka dokładnie wysmaruj masłem. Przelej ciasto, postaw formę na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 45 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy.
Ciastka „Jajka sadzone”
Ilość: dla 6 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
170 g zimnego masła
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
Produkty KAMIS:
Przyprawa do dań słodkich KAMIS Specialite
1 laska Wanilii KAMIS Specialite
Szczypta soli morskiej KAMIS Specialite
do dekoracji:
bita śmietana
brzeskwinie z puszki
Mąkę z solą i cukrem przesiej na stolnicę. Dodaj starte na tarce masło, rozetrzyj palcami z mąką. Następnie dodaj śmietanę, żółtka, ziarenka z połowy laski wanilii, przyprawę do dań słodkich KAMIS Specialite i skórkę z cytryny. Wyrób ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na conajmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wytnij ciasteczka w kształcie elipsy, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Ostudzone ciasteczka dekoruj śmietaną i brzoskwiniami.
Dodaj komentarz