Strudel ze szpinakiem i jajkiem

Ilość: dla 6 osób

Czas przygotowania:

 

Niezbędne składniki:

500 g mąki

opakowanie drożdży instant

szklanka ciepłego mleka

1 jajo

3 łyżki roztopionego masła

1/2 łyżeczki cukru

350 g świeżego szpinaku

2 cebule

4 jaja ugotowane na twardo

3 łyżki oleju

żółtko do posmarowania

 

Produkty KAMIS:

1 łyżka Suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KAMIS Specialite

Sól morska KAMIS Specialite

Pieprz kolorowy KAMIS Specialite

 

Do miski z mąką wsyp drożdże, sól i cukier. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj do miski z mąką razem z masłem. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Cebulę pokrój, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj oczyszczony szpinak, smaż razem 3 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw Suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią KAMIS Specialite, pieprzem i solą. Ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj na prostokąt. Na środkowej części ułóż połowę szpinaku, następnie jajka i resztę szpinaku, boczne części zawiń do góry i sklej. Można też ciasto ozdobnie zapleść. Przełóż strudel na blachę, posmaruj rozmąconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 minut.

 

 

 

 

 

Ziołowe kulki serowe

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

 

Niezbędne składniki:

150 g twarogu wiejskiego

100 g fety

2 ugotowane na twardo żółtka

1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KAMIS Specialite

2 pęczki drobno posiekanego szczypiorku

 

Twaróg z fetą i żółtkami zmiksuj w blenderze. Dodaj Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS Specialite. Dokładnie wymieszaj. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w szczypiorku. Podawaj lekko schłodzone.

Pasztet drobiowy z ziołami i galaretką

Ilość: dla 6 osób

Czas przygotowania: 90 minut

 

Niezbędne składniki:

400 g piersi kurczaka

300 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula

200 g pieczarek

1 kajzerka
6 jaj

Produkty KAMIS:

Przyprawa ognista KAMIS Specialite

Szczypta startej Gałki muszkatołowej KAMIS Specialite

1/2 łyżeczki tymianku KAMIS
2 liście laurowe KAMIS

2 ziarna ziela angielskiego KAMIS

Galaretka:

1 łyżka żelatyny

1 szklanka bulionu

tymianek KAMIS do dekoracji
Piersi kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe gotuj 50 minut w 3/4 litra osolonej wody. Następnie dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj jeszcze przez 15 minut. Wywar przecedź, odlej 1 szklankę, w reszcie namocz kajzerkę. Cebulę i pieczarki pokorój i usmaż na oleju. Dopraw solą i tymiankiem. Mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbką, cebulą, pieczarkami i odciśniętą bułką. Dodaj żółtka i ubite na sztywno białka. Masę wyrób, dopraw solą, gałką muszkatołową KAMIS Specialite, ognistą przyprawą KAMIS Specialite, a na koniec połącz z pianą z białek. Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. Żelatynę rozpuść w gorącym, odłożonym wcześniej bulionie. Ostudzony pasztet obłóż gałązkami tymianku i zalej tężejącą galaretką. Pozostaw do całkowitego stężenia

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF