Kamis inspiruje: Wielkanocna paleta barw ZIELONY
Strudel ze szpinakiem i jajkiem
Ilość: dla 6 osób
Czas przygotowania:
Niezbędne składniki:
500 g mąki
opakowanie drożdży instant
szklanka ciepłego mleka
1 jajo
3 łyżki roztopionego masła
1/2 łyżeczki cukru
350 g świeżego szpinaku
2 cebule
4 jaja ugotowane na twardo
3 łyżki oleju
żółtko do posmarowania
Produkty KAMIS:
1 łyżka Suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KAMIS Specialite
Sól morska KAMIS Specialite
Pieprz kolorowy KAMIS Specialite
Do miski z mąką wsyp drożdże, sól i cukier. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj do miski z mąką razem z masłem. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę pokrój, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj oczyszczony szpinak, smaż razem 3 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw Suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią KAMIS Specialite, pieprzem i solą. Ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj na prostokąt. Na środkowej części ułóż połowę szpinaku, następnie jajka i resztę szpinaku, boczne części zawiń do góry i sklej. Można też ciasto ozdobnie zapleść. Przełóż strudel na blachę, posmaruj rozmąconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 minut.
Ziołowe kulki serowe
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Niezbędne składniki:
150 g twarogu wiejskiego
100 g fety
2 ugotowane na twardo żółtka
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KAMIS Specialite
2 pęczki drobno posiekanego szczypiorku
Twaróg z fetą i żółtkami zmiksuj w blenderze. Dodaj Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS Specialite. Dokładnie wymieszaj. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w szczypiorku. Podawaj lekko schłodzone.
Pasztet drobiowy z ziołami i galaretką
Ilość: dla 6 osób
Czas przygotowania: 90 minut
Niezbędne składniki:
400 g piersi kurczaka
300 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
200 g pieczarek
1 kajzerka
6 jaj
Produkty KAMIS:
Przyprawa ognista KAMIS Specialite
Szczypta startej Gałki muszkatołowej KAMIS Specialite
1/2 łyżeczki tymianku KAMIS
2 liście laurowe KAMIS
2 ziarna ziela angielskiego KAMIS
Galaretka:
1 łyżka żelatyny
1 szklanka bulionu
tymianek KAMIS do dekoracji
Piersi kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe gotuj 50 minut w 3/4 litra osolonej wody. Następnie dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj jeszcze przez 15 minut. Wywar przecedź, odlej 1 szklankę, w reszcie namocz kajzerkę. Cebulę i pieczarki pokorój i usmaż na oleju. Dopraw solą i tymiankiem. Mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbką, cebulą, pieczarkami i odciśniętą bułką. Dodaj żółtka i ubite na sztywno białka. Masę wyrób, dopraw solą, gałką muszkatołową KAMIS Specialite, ognistą przyprawą KAMIS Specialite, a na koniec połącz z pianą z białek. Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. Żelatynę rozpuść w gorącym, odłożonym wcześniej bulionie. Ostudzony pasztet obłóż gałązkami tymianku i zalej tężejącą galaretką. Pozostaw do całkowitego stężenia
Dodaj komentarz