Kamis inspiruje: Wielkanocna paleta barw RÓŻOWY
Żurek z kiełbasą i chrzanem
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Niezbędne składniki:
około 300 g białej kiełbasy
500 ml bulionu warzywnego
500 ml żuru
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
1 łyżka chrzanu
pół szklanki kwaśnej śmietany
4 jaja
Produkty KAMIS:
Sól morska KAMIS Specialite
Pieprz młotkowany z kolendrą KAMIS Specialite
Liść laurowy KAMIS
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
Do gotującego się bulionu włóż kiełbasę, liść
laurowy KAMIS, gotuj około 20 minut. Wyjmij kiełbasę, wywar przecedź, wlej żur, dodaj cebulę i zagotuj, często mieszając. Dopraw śmietaną, roztartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i chrzanem. Zupę podawaj z połówkami jaj ugotowanych na twardo i pokrojoną w plastry kiełbasą.
Kotlety jagnięce z kostką
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Niezbędne składniki:
4 kotlety jagnięce
2 łyżki oliwy
sok i skórka z 1 cytryny
olej do smażenia
Produkty KAMIS:
1 łyżka musztardy z czerwonym winem KAMIS Spcialite
Ognista mieszanka przypraw KAMIS Specialite
Sól morska ziołowa KAMIS Specialite
Kotlety rozbij tłuczkiem. Przygotuj marynatę z 2 łyżek oliwy, musztardy, przyprawy ognistej KAMIS Specialite, soku i skórki z cytryny i soli. Kotlety marynuj minimum 2 godziny, a następnie odsącz z marynaty i smaż na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Zmniejsz ogień, dodaj pozostałą marynatę, 50 ml czerwonego wina i duś mięso jeszcze 5 minut. Podawaj z młodymi warzywami.
Jajka faszerowane krewetkami
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Niezbędne składniki:
6 jaj
70 g krewetek koktajlowych z zalewy
70 g świeżego ogórka
rzeżucha
1 łyżka majonezu
Produkty KAMIS:
1 łyżeczka musztardy z żurawiną KAMIS Spcialite
Pieprz kolorowy KAMIS Specialite
Sól morska ziołowa KAMIS Specialite
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i zachowaj je do innego dania. Krewetki odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Dopraw pieprzem i solą ziołową. Farsz nałóż do jajek. Majonez wymieszaj z musztardą, powstałym sosem udekoruj jajka. Na każdym połóż kilka gałązek rzeżuchy.
Dodaj komentarz