Poniżej znajdziecie sporo przepisów, dzięki który grillowanie na pewno nie będzie nudne 😉

 

Zielona sałatka z grillowanych warzyw

 

Główka sałaty rzymskiej

Pęczek szparagów

Pęczek dymki

4 łyżki oleju

Na sos:

2 łyżeczki miodu

1/2 szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka octu winnego

Sok z połowy cytryny

Przyprawa grill klasyczny KAMIS

Sos Sałatkowy Prowansalski KAMIS Fit up!

 

Warzywa umyć, osuszyć. Szparagi obrać. Sałatę pokroić na ćwiartki, cebulki i szparagi na pół. Warzywa ułożyć na półmisku i polać marynatą przygotowaną z oleju wymieszanego z przyprawą Kamis Grill Klasyczny. Piec warzywa na grillu z obu stron po 3-4 minuty. Miód wymieszać z oliwą, octem i sokiem z cytryny. Doprawić przyprawą Sos Sałatkowy Prowansalski KAMIS Fit up! Dodać zmiażdżony czosnek i wymieszać. Powstałym sosem zalać warzywa.

 

 

Roladki z grillowanej cukinii z serem kozim i suszonymi pomidorami

 

1 cukinia

8 suszonych pomidorów

200 g koziego serka

1 ząbek czosnku

Sos Tzatziki KAMIS

Cukinię pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub obierakiem do jarzyn. Plastry cukinii ułożyć na rozgrzanym grillu i zgrillować z obu stron. Ser wymieszać z przepuszczonym przez praską czosnkiem i przyprawą Tzatziki KAMIS. Pomidorki poprzekrawać na pół. Plasterek cukini posmarować cienką warstwą sera, na końcu ułożyć połówkę pomidora. Zrolować, tak, by pomidor został w środku i ułożyć na półmisku.

 

Marynowany grillowany bakłażan

 

1 bakłażan

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

Kilka pomidorków koktajlowych

Świeży tymianek

Przyprawa Grill klasyczny KAMIS

1 łyżka Mausztardy Sarepskiej KAMIS

 

Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 5 mm. W moździerzu rozgnieść czosnek, wymieszać go z musztardą i powoli, cały czas mieszając dolewać oliwę. Na koniec dodać sok z cytryny i doprawić przyprawą Grill klasyczny KAMIS. Gotową marynatą zalać bakłażana. Piec na rozgrzanym grillu z obu stron po 2-3 minuty. Upieczone plastry przełożyć do naczynia z pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Pomidorki pokroić w plastry. Przełożyć nimi ostudzone plastry bakłażana, udekorować tymiankiem i podawać.

 

Szaszłyki z krewetek na rozmarynie

 

300 g krewetek

3 łyżki oleju

Sok z połowy cytryny

Gałązki rozmarynu lub patyczki do szaszłyków

Przyprawa Grill ziołowy KAMIS

 

Olej wymieszać z przyprawą Grill ziołowy KAMIS i sokiem z cytryny. Krewetki nadziać na gałązki lub patyczki i posmarować marynatą. Położyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 3-4 minuty z obu stron. W czasie pieczenia smarować szaszłyki marynatą.

 

Ryba w liściach winogron – Kamis Grill Klasyczny

 

Około 400 g sprawionych ryb morskich na przykład sardynki lub makrele

Kilka listków tymianku

Plastry cytryny

Marynowane w solance liście winogron

2 łyżki oleju

Bawełniany sznurek do przewiązania

Przyprawa Grill Klasyczny KAMIS

 

Olej wymieszać z przyprawą Grill klasyczny KAMIS i posmarować nim ryby wewnątrz i na zewnątrz. Do środka włożyć plastry cytryny i gałązki tymianku. Ryby owinąć liśćmi i przewiązać bawełnianym sznurkiem. Piec na rozgrzanym ruszcie po około 8 minut (w zależności od wielkości ryby).

W tym czasie liście się mocno przypieką, a ryba pozostanie soczysta.

 

Rybne pakieciki z niespodzianką (pieczone w pergaminie, z papryką, oliwkami i cytryną)

 

Około 200 g filetów z ryby na przykład dorsz

Kilka plastrów limonki

Pokrojona papryka chili

Pokrojona w duże kawałki dymka

Oliwki

Suszone pomidory

Oliwa z oliwek

Przyprawa Grill Ziołowy KAMIS

Dodatkowo pergamin i folia aluminiowa

 

Perkamin i folię przyciąć na kwadraty tej samej długości. Na środku ułożyć rybę i resztę dodatków. Zawinąć najpierw w pergamin, następnie w folię i ułożyć na dobrze rozgrzanym ruszcie. Piec około 20 minut.

 

 

Drobiowe szaszłyki na trawie cytrynowej

 

200 g piersi z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
sok z 1 limonki lub cytryny
dodatkowo wcześniej namoczona w wodzie trawa cytrynowa lub patyczki do szaszłyków
Przyprawa KAMIS Grill Szaszłyki

 

Mięso pokroić na długie paski szerokości około 1 cm. Zalać mieszanką miodu, oleju i soku z limonki. Dodać przyprawę KAMIS Grill Szaszłyki. Wymieszać, a następnie nadziewać na trawę lub patyczki do szaszłyków. Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 5-6 minut z każdej strony.

 

Ziołowe kotleciki  z ogórkowym dipem

 

500 g mielonej wieprzowiny

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2  cebuli

Natka pietruszki

Przyprawa Grill Ziołowy KAMIS

Dip:

100 g fety

100 ml jogurtu naturalnego

2 ogórki gruntowe

Przyprawa do twarożku KAMIS Fit up!

Wymieszać mięsa z przyprawą Grill Ziołowy KAMIS, pieprzem i kminkiem. Dodać drobno pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Formować podłużne kotleciki. Piec
ze wszystkich stron na rozgrzanym grillu.

Fetę rozkruszyć widelcem, wymieszać z jogurtem. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z masą serową. Doprawić przyprawą do twarożku KAMIS Fit up! Podawać z kotlecikami.

 

Marynowane filety z kurczaka

 

2 filety z kurczaka

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy rosyjskiej KAMIS

Przyprawa do drobiu KAMIS Fit up!

 

Filety umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z musztardą i przyprawą do drobiu KAMIS Fit up! Powstałą marynatą zalać mięso i odstawić na pół godziny. Następnie grillować z obu po około 5 minut. Podawać z sałatką z rukoli i pomidorów.

 

 

Kolorowe patyczki z kiełbasek i pomidorków cherry

 

4 kiełbaski jagnięce, ewentualnie z cielęciny

Pomidorki koktajlowe

Małe cebulki

Żółta papryka

3 łyżki oleju

Przyprawa KAMIS Grill Szaszłyki

dodatkowo patyczki do szaszłyków

 

Kiełbaski i paprykę pokroić na kawałki. Na patyczki nadziewać składniki szaszłyków. Olej wymieszać z przyprawą KAMIS Grill Szaszłyki i polać nim szaszłyki. Opiekać na grillu po 4 minuty z każdej strony.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF