Kalafior. Często wydaje nam się na tyle zwyczajny, że nie poświęcamy mu w kuchni zbyt dużo uwagi – przeważnie wrzucamy go do zupy jarzynowej jako jeden z wielu jej składników lub podajemy jako dodatek do drugiego dania. Jednak szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, zachęca, by spojrzeć na to warzywo z nieco innej kulinarnej strony i na nowo docenić jego smak!

 

Prosta sztuka gotowania

Zacząć trzeba jednak od tego, jak należy przygotowywać kalafior do dalszego wykorzystania. Choć to popularne w Polsce warzywo, wciąż wielu jego wielbicieli nie robi tego prawidłowo. Sztuki tej uczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

– Na początku należy oddzielić różyczki od łodygi.

– Przed dalszą obróbką różyczki warto namoczyć w słodkiej lub kwaśnej wodzie. W ten sposób upewnimy się, że w środku nie czają się małe owady – kalafior jest dość wilgotny, a porowata struktura kwiatowa warzywa sprawia, że przepłukanie go może okazać się niewystarczające.

– Co ważne, nie wyrzucamy łodygi! Po obraniu jest jędrne i soczyste (przypomina głąb kapusty), dlatego dobrze smakuje na surowo lub jako składnik sałatki. Łodygę można też wykorzystać, dodając je do wywaru na zupę.

– Jeśli kalafior namoczymy, to potem wystarczy go gotować jedynie ok. czterech minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Właściwie ugotowane warzywo powinno być jędrne.

Nie taki nudny, jak go malują

Już wiemy, jak należy przygotowywać warzywo – teraz czas na dania, w których kalafior sprawdzi się znakomicie! Jak radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto, zwłaszcza teraz, gdy na straganach królują świeże dorodne główki kalafiora, odejść od utartych przyzwyczajeń i pokusić się o nowe potrawy z wykorzystaniem tego warzywa. Oto propozycje szefa kuchni Knorr:

– Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.

– Kalafior zapiekany to także dobry pomysł na pyszny obiad, a propozycji nie brakuje:

http://www.przepisy.pl/przepis/kalafior-zapiekany

http://www.przepisy.pl/przepis/kalafior-w-sosie-smietanowo-serowym

– Zamiast tradycyjnej zupy kalafiorowej, warto przyrządzić gęsty gładki krem – kalafior nadaje się do tego wyśmienicie.

– Trafionym pomysłem będzie też dodanie tego warzywa do sałatki – różyczki kalafiora w połączeniu z winegretem to naprawdę wyszukany smak! Znakomicie sprawdzą się także w towarzystwie brokułów czy też w zestawieniu z papryką, oliwkami i ziołami.

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-brokulow-i-kalafiora

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-kalafiora-z-oliwkami

– Najprostszy przepis na aromatyczny kalafior? Podanie go polanego masłem lub margaryną z dodatkiem czosnku i ziół.

– Na surowo? Także znakomity! Do tego odpowiedni dip – idealny będzie czosnkowy lub tysiąca wysp – i pyszna przekąska gotowa!

Jak widać, po kalafior możemy sięgać o różnych porach dnia: na obiad – delikatny krem kalafiorowy, na letnie drugie danie lub kolację – kalafior pod beszamelem, na przekąskę – kalafiorowa sałatka lub różyczki polane masłem, z czosnkiem i ziołami. I kto by się spodziewał? Wszak zwykliśmy uważać, że to taki nasz polski zwyczajny kalafior – czas to zmienić i znów docenić jego smak!

Przepisy na dania z kalafiorem w roli głównej znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF