Jesień to idealny czas dla wszystkich fanów grzybobrania. Jednak wszystko wskazuje na to, że przed nami sa już ostatnie dni kiedy możemy wrócić z lasu z grzybami.Fiskars podpowie skąd bierze się ich popularność i jak dobrze przygotować się, żeby wrócić z lasu z pełnym koszykiem.

image001Świadomość o istnieniu grzybów oraz wykorzystywanie ich w kuchni stało się faktem już kilka tysięcy lat temu, ich odkrycie przypisywane jest ludom wschodnim. Do dziś największe ilości grzybów spożywają Azjaci, a w szczególności Chińczycy, którzy prawdopodobnie ok. XVII wieku sami zaczęli zajmować się ich uprawą. Obecnie potrawy na bazie lub z dodatkiem grzybów stanowią stałą pozycję w kartach dań wielu restauracji w Polsce i na świecie, a ich znaczenie na rynkach eksportowych wciąż rośnie.

Inaczej ma się sprawa ze zbiorami na potrzeby własne. Na świecie występuje obecnie ok. 1,5 miliona gatunków grzybów. Po mimo tak znaczącej liczby oraz ich popularności, w wielu krajach zbieranie jest nielegalne i grozi otrzymaniem mandatu. Z taką sytuacją można spotkać się np. w Belgii, Holandii lub w Wielkiej Brytanii, gdzie grzyby uznawane są bez wyjątków za trujące. Z kolei Francuzi za zbieranie muszą zapłacić, a Włosi zobowiązani są do wyrobienia sobie karty grzybiarza.

Choć niekażdy o tym pamięta, spora część występujących gatunków jest trująca. Nie przeszkadza to jednak grzybiarzom, którzy mimo ryzyka poważnego zatrucia decydują się na często wielogodzinne wyprawy do lasu w nadziei, że znajdą np. popularne w Polsce podgrzybki, prawdziwki czy kanie. Jak więc sprawić, by wyprawa na grzyby zakończyła się sukcesem? Jakie akcesoria uwzględnić podczas przygotowań?

1. Odpowiedni strój

Pamiętajmy, że las to przede wszystkim miejsce wilgotne, a więc pełne owadów, co odczuwalne jest szczególnie późnym latem. W związku z tym ważne jest, aby nasz ubiór w jak największym stopniu przykrywał nam ciało. W ten sposób zwiększamy swoje szanse na uniknięcie ukąszeń m.in. komarów oraz kleszczy. W tym kontekście warto też uważać na to, czy zaczepiamy rękawami o liście roślin, których często trzymają się owady. Ważnym elementem ochrony są również buty, które powinny mieć wysokość co najmniej nad kostkę. Dzięki temu będziemy w stanie zminimalizować ryzyko okąszenia. Wskazane jest także okrycie szyi i  dekoltu oraz noszenie czapki.

2. Atlas grzybów

Zawsze należy pamiętać, że w lesie możemy trafić na grzyby trujące. Z pozoru wyglądają tak samo lub bardzo podobnie do wielu jadalnych, w rzeczywistości jednak mogą prowadzić do poważnych chorób i zatruć, niekiedy także do śmierci. Dlatego nawet, jeśli wydaje nam się, że dobrze znamy wygląd szukanego grzyba, na wszelki wypadek warto mieć ze sobą atlas grzybów, aby w razie wątpliwości sprawdzić, czy znaleziony właśnie osobnik nie „podszywa” się pod swojego niegroźnego kolegę.

3.  Mapa okolicy lub telefon z nawigacją GPS

Zanim udamy się na grzybobranie, warto zastanowić się, czy dobrze znamy las, po którym zamierzamy się poruszać. Zazwyczaj udajemy się do lasów już nam znanych, jednak zdarza się, że nabieramy ochoty aby sprawdzić, czy jest szansa, że w innym lesie znajdziemy więcej grzybów, niż w tym przez nas sprawdzonym. W takiej sytuacji warto zaopatrzeć się w mapę lub telefon z nawigacją GPS. Wtedy z pewnością nie zabłądzimy i w razie potrzeby łatwo znajdziemy nasz punkt docelowy. Posiadanie mapy przydatne będzie także podczas wyznaczania trasy, jeśli chcemy dokładnie zaplanować swoją wyprawę.

4. Oraz… a może przede wszystkim nóż do grzybów oraz wiaderko

Najważniejszymi elementami grzybobrania, jakie powinniśmy ze sobą zabrać do lasu są wiaderko i nóż. Bez nich nasza wyprawa nie mogłaby zakończyć się sukcesem. Odpowiednie ich wybranie zapewni nam komfort i w znacznym stopniu ułatwi zbiory. Przy wyborze noża należy przede wszystkim kierować się jego właściwościami. Powinien mieć zatem ostrze dostosowane do ścinania lub podcinania, uwzględniając przy tym bliską odległość od podłoża, co powoduje, że nóż nie może mieć zbyt długiego ostrza. Dlatego też doskonale przyda się tu nóż do grzybów ze szczoteczką Fiskars, dzięki któremu będziemy mogli wygodnie i bez problemu przycinać grzyby przy samej ziemi tak, by w miejscu właśnie wyciętych mogły urosnąć nowe. W drugiej kolejności będziemy mogli skorzystać ze szczoteczki umieszczonej w rękojeści noża, która pomoże nam szybko i łatwo otrzepać grzyby ze znajdujących się na nich fragmentów ściółki leśnej.

A na zakończenie grzybobrania warto zaopatrzyć się w drugi nóż, który posłuży nam do przebrania i wyczyszczenia naszych zbiorów. Dobór odpowiedniego noża jest istotny ze względu na specyficzną budowę grzybów. Jeśli nie chcemy zmarnować naszych leśnych zbiorów, powinniśmy w swojej kuchni posiadać nóż bez ząbków, dzięki czemu unikniemy naruszania struktury grzyba i możliwego jego rozpadania się na mniejsze części. W tym przypadku idealnym rozwiązaniem będzie nóż uniwersalny Fiskars, który dzięki poradzi sobie zarówno z mniejszymi, jak i większymi grzybami, a dodatkowo ze względu na swoje możliwości posłuży nam do przygotowania kolejnych składników, potrzebnych do przyrządzenia wymarzonej przez nas potrawy.

Orientacyjne ceny detaliczne:

Nóż do grzybów ze szczoteczką Fiskars – ok. 15 zł

Nóż uniwersalny Fiskars – ok. 60 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF