Jesień, szczególnie ta na talerzu, wcale nie musi być nudna i szara. Choć o tej porze roku coraz trudniej o świeże warzywa, to warto zajrzeć do domowej spiżarni, w której zwykle piętrzą się słoiki z przetworami. Wekowana papryka, ogórki, a może apetyczna dynia? Warzywa ze słoika to doskonały sposób na zachowanie smaku produktów sezonowych, którymi cieszyć się możemy w jesienne i zimowe wieczory.

Smaki lata zamknięte w słoiku

Im chłodniej na zewnątrz, tym częściej sięgamy po sycące dania z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Ale przygotowując jesienne menu nie powinniśmy zapominać także o smakowitych owocach i warzywach. Włączone do codziennego jadłospisu dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Jesienią, kiedy mamy utrudniony dostęp do świeżych warzyw, warto sięgnąć po apetyczne przetwory (np. marki Kühne). To zdrowy i smaczny dodatek do dań głównych i sałatek, ale też doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów. Jakich? Oto kilka pomysłów.

Przykładowe przepisy

W jednym garnku, czyli fasolka po bretońsku z papryką

kuhne-zdjecie1Składniki:

  • 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
  • 40 g fasoli
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 0.5 kg kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • mały koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • połowa kostki rosołowej
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Przygotowanie:

Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.

Jesienna sałatka z kolorowymi warzywami

kuhne-zdjecie-2Składniki:

  • 1 ogórek konserwowy (np. marki Kühne)
  • 1 ogórek świeży
  • 2 łyżki dressingu Vinaigrette (np. marki Kühne)
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 100 g piersi z kurczaka
  • ½ dużej czerwonej papryki
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • puszka kukurydzy

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kukurydzę i skrapiamy dressingiem Vinaigrette.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF