Jesień na talerzu – smakołyki ze słoika
Jesień, szczególnie ta na talerzu, wcale nie musi być nudna i szara. Choć o tej porze roku coraz trudniej o świeże warzywa, to warto zajrzeć do domowej spiżarni, w której zwykle piętrzą się słoiki z przetworami. Wekowana papryka, ogórki, a może apetyczna dynia? Warzywa ze słoika to doskonały sposób na zachowanie smaku produktów sezonowych, którymi cieszyć się możemy w jesienne i zimowe wieczory.
Smaki lata zamknięte w słoiku
Im chłodniej na zewnątrz, tym częściej sięgamy po sycące dania z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Ale przygotowując jesienne menu nie powinniśmy zapominać także o smakowitych owocach i warzywach. Włączone do codziennego jadłospisu dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Jesienią, kiedy mamy utrudniony dostęp do świeżych warzyw, warto sięgnąć po apetyczne przetwory (np. marki Kühne). To zdrowy i smaczny dodatek do dań głównych i sałatek, ale też doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów. Jakich? Oto kilka pomysłów.
Przykładowe przepisy
W jednym garnku, czyli fasolka po bretońsku z papryką
- 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
- 40 g fasoli
- 1 cebula
- 1 papryka
- 0.5 kg kiełbasy
- 20 dag wędzonego boczku
- mały koncentrat pomidorowy
- ząbek czosnku
- 3 marchewki
- połowa kostki rosołowej
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie:
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.
Jesienna sałatka z kolorowymi warzywami
- 1 ogórek konserwowy (np. marki Kühne)
- 1 ogórek świeży
- 2 łyżki dressingu Vinaigrette (np. marki Kühne)
- 1 główka sałaty lodowej
- 100 g piersi z kurczaka
- ½ dużej czerwonej papryki
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych
- puszka kukurydzy
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kukurydzę i skrapiamy dressingiem Vinaigrette.
Smacznego!
Dodaj komentarz