Jedyny taki dzień w roku!
Dzień Matki, wyjątkowe święto obecne na całym świecie, niezależnie od narodowości, wyznania, przekonań politycznych. W Polsce po raz pierwszy obchodzone w 1914 roku w Krakowie. A jak wyglądało świętowanie Dnia Matki na przestrzeni wieków?
Historia święta Matki sięga czasów antycznych Grecji i Rzymu, kiedy szczególną czcią otaczano boginie-matki jako symbole płodności i urodzaju. Kult święta matki cieszył się dużym powodzeniem również w Anglii w XVII wieku pod nazwą wolnego od pracy święta „Niedziela u Matki”, zaś w Stanach Zjednoczonych początki Dnia Matki sięgają drugiej połowy XIX wieku, natomiast w 1914 roku został oficjalnie uznany przez Kongres USA jako święto narodowe.
Dzień Matki w XXI wieku
Na przestrzeni lat, mimo że tradycja obchodzenia uległa zmianie, wciąż istnieją niezawodne sposoby, by zaskoczyć mamy i sprawić, że poczują się wyjątkowo. Jeśli przygotujemy zjawiskowe danie, następnie wspólnie zasiądziemy do stołu – z pewnością ten dzień na zawsze pozostanie w jej pamięci. Prezentujemy niezawodny przepis na prawdziwie włoskie danie, prosto z Barilla Cup, które z pewnością skradnie serce niejednej mamy – Cannelloni Primavera al salmone!
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżej mięty
- 100g świeżego szpinaku
- 150g ricotty
- pieprz i sól
- ziarna kopru włoskiego
- mięta suszona
- odrobina cukru
- 400g filetów świeżego łososia bez skóry
- 4 płaty lasagne Barilla*
- parmezan
- 120 ml crème fraîche
- 0,5 niewoskowanej limonki
- 150g mrożonego groszku
- oliwa z oliwek
- Siekamy drobno czosnek. Myjemy i osuszamy dokładnie szpinak, siekamy go. Na patelni, na oliwie podduszamy delikatnie czosnek i dodajemy szpinak – dusimy krótko. Odstawiamy na chwilę. Solimy odrobinę, doprawiamy pieprzem i koprem. Dodajemy ricottę, 1 łyżeczkę crème fraiche i miętę. Mieszamy. Odstawiamy.
- Gotujemy wodę w dużym garnku, solimy. Płaty lasagne gotujemy przez 2 minuty. Przekładamy na suchy ręcznik, osuszamy. Do garnka przekładamy crème fraîche, gotujemy do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy, dodajemy sok i skórkę z limonki. Mieszamy. Pozostawiamy, aby smaki się połączyły.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Łososia kroimy w cienkie plastry. Płaty lasagne obkładamy plastrami łososia i farszem. Zwijamy w ruloniki. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy. Układamy ruloniki na dnie. Podlewamy odrobiną wody
z gotowania makaronu. Przykrywamy.
- Pieczemy 15 minut. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 2 minuty. Sos podgrzewamy. Układamy na nim przekrojone na ukos ruloniki. Polewamy je odrobiną sosu. Oprószamy płatkami parmezanu. Dekorujemy miętą i kwiatkami. Podajemy z purée
z groszku z miętą.
*Do przepisu można wykorzystać także Cannelloni dostępne w ofercie Barilla
Więcej informacji na:
www.goodforyougoodfortheplanet.org
Dodaj komentarz