Japońskie smaki – nowości marki OYAKATA od czerwca 2016 na rynku
Nowe produkty marki OYAKATA to tradycyjne japońskie zupy z makaronem typu Ramen oraz dania z makaronem w kubku w stylu japońskiego dania Yakisoba. Inspirowane japońską kulturą konsumpcji zupy ramen marki OYAKATA dostępne są w torebkach i oferowane w dwóch najbardziej popularnych japońskich smakach: Kurczak oraz Miso. Dają one nieograniczone możliwości inspirowania się japońską kuchnią w przygotowywaniu własnych wersji zup poprzez dodanie indywidualnych składników: warzyw, krewetek, kiełków soi i kawałków mięsa np. kurczaka itp. Dania marki Oyakata oferowane są w trzech najpopularniejszych japońskich smakach: Japoński Klasyczny, Japoński Kurczak Teriyaki, Japońska Wołowina smak Wasabi. Warto podkreślić, że dania w kubkach OYAKATA wyposażone zostały w saszetkę z płynnym sosem, który zapewnia znacznie lepszą teksturę makaronu oraz wyrazisty aromat przypraw i ziół . Dania są wzbogacane w kawałki warzyw i mięsa. Produkty oferowane są w wygodnym kubku z wieczkiem do odlewania wody (jest to specjalna metoda przygotowania produktu). Opakowania OYAKATA wizerunkowo silnie nawiązują do kuchni i kultury japońskiej
Ajinomoto.com.pl
Marka: OYAKATA
Zupy Oyakata cena: ok 2,20 zł
Dania Oyakata cena: ok 4 zł
Ciekawostki:
RAMEN to nazwa zupy – rosołu z makaronem oraz całego dania z makaronem. O odrębności dania RAMEN stanowi baza, na jakiej zostało sporządzone – najważniejsze odmiany RAMEN to: Shio (kurczak, Tonkotsu (wieprzowina), Shoyu (sos sojowy), Miso (pasta sojowa). Zupa RAMEN składa się z dwóch składników bulionu tzw. dashi i esencji tzw. tare. Bulion może być oparty na wielu składnikach: drobiu, wołowinie, wieprzowinie, płatkach suszonego tuńczyka bonito (katsuobushi), suszonych sardynkach (niboshi) lub różnych rodzajach skorupiaków. Do tego dochodzić mogą również warzywa: cebula, por, marchew, czosnek, imbir a czasami również jabłka. Powstały w ten sposób wywar uzupełnia się tare – gęstym sosem stanowiącym esencję smaku zupy. Zupy RAMEN bazują na makaronie, który przygotowuje się z mąki pszennej, wody, żółtek, soli i specjalnej wody mineralnej tzw. kansui zawierającej związki węglanu sodu i potasu. Dodatek tej ostatniej nadaje makaronowi charakterystyczny żółtawy kolor.
YAKISOBA to niezwykle popularne w Japonii danie, a jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy – smażony makaron. Danie Yakisoba składa się ze smażonego makaronu wzbogaconego o sos z różnymi dodatkami. W Japonii Yakisoba jest sprzedawana najczęściej na ulicznych stoiskach typu Yatai, a dodatki do tego dania są bardzo różnorodne i dowolne. Makaron Yakisoba jada się w wielu wariantach, zarówno wegetariańskich bogatych w warzywa, jak i mięsnych z wieprzowiną, kurczakiem czy boczkiem.
Dodaj komentarz