Jak pokazują badania jedynie 32% nastolatków decyduje się rozpocząć przygodę z gotowaniem – pozostałym nadal gotują rodzice. Co więcej, większość z nich spędza czas w kuchni samotnie[1]. Warto pamiętać, że gotowanie w rodzinnym gronie może być świetnym urozmaiceniem codziennych obowiązków. Jest to jeden z najlepszych sposobów na zacieśnianie relacji i wprowadzanie elementu pracy zespołowej w domu. Niestety, jedynie 6% chłopców i 12% dziewcząt spędza czas w kuchni z rodzicem lub z dziadkami![2]

zdjecie_2Gotowanie powinno być kreatywne

Tak jak szef kuchni kieruje swoim zespołem kucharzy, tak samo domownicy w różnym wieku mogą stworzyć zgraną drużynę. Kuchnia to miejsce pozytywnych emocji, w którym poznajemy nowe produkty, smaki, aromaty, ale również uczymy się nowych technik przygotowywania i łączenia składników. Rodzice pragnący zapoczątkować tradycję wspólnego, domowego gotowania powinni zadbać przede wszystkim o znalezienie odpowiedniej inspiracji dostosowanej do wieku uczestników. Internet to aktualnie jedno z najlepszych źródeł nowych pomysłów, ponieważ kucharze i pasjonaci gotowania z całego świata każdego dnia publikują niezliczoną ilość materiałów, przepisów, zdjęć, filmów swoich kulinarnych dzieł. Nastolatki doskonale o tym wiedzą, dlatego pomysłów na przepisy szukają właśnie w Internecie. Ponadto, ponad połowa młodych internautów deklaruje, że często korzysta z treści zamieszczanych na blogach lub vlogach, a aż 45% z nich deklaruje, że robi to regularnie[3].

Kulinarne triki

Nastolatki inspiracji szukają także w domowych przepisach (tak zdeklarowało 20% dziewczynek i 16% chłopców)[4], dlatego warto zyskać autorytet poszerzając ich wiedzę o kilka trików, które ułatwią przygodę z gotowaniem i pozwolą uzyskać pewności siebie w kuchni. Ziemniaki szybciej się ugotują jeśli, do wody dodana zostanie niewielka ilość masła. Jajecznica będzie miała bardziej puszystą konsystencję, jeśli rozbite jaja połączy się z odrobiną mleka, a obieranie zielonego ogórka od „jaśniejszej” strony, zagwarantuje brak gorzkiego posmaku. Wielu początkujących cukierników szuka sposobu na udany sernik. Warto przekazać dziecku, że aby ten równomiernie opadł, od razu po upieczeniu nie należy wyciągać go z piekarnika tylko wyłączyć grzanie i leciutko uchylić drzwi kuchenki. Sekret puszystych naleśników to zaś dodatek wody gazowanej, która obok mleka powinna stanowić bazę ciasta.

Rodzice powinni pamiętać, że czas spędzony w kuchni ma przynieść wszystkim radość i dobrą zabawę. Warto zatem zarezerwować sobie więcej czasu, tak aby nie wprowadzać w kuchni nerwowej atmosfery. Na początku najlepiej zacząć od prostych potraw, jak jajecznica, naleśniki, omlet, kanapki i powoli zwiększać trudność powierzanych zadań. Z czasem, po kilku wspólnych próbach, kuchnia może stać się miejscem najbardziej wyszukanych zadań kulinarnych! Warto pamiętać, że nie każdy urodził się kulinarnym mistrzem, dlatego podczas gotowania bardzo ważna jest cierpliwość.

Posiłki w rodzinnym gronie

Wspólne gotowanie przynosi wiele korzyści, tak jak wspólne rodzinne posiłki. Taki rytuał istotnie wpływa na rozwój dziecka, umacnia jego pozycję w rodzinie i kształtuje postrzeganie przez niego otoczenia. To doskonały czas na pielęgnowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i zacieśnianie więzi. Kiedy cała rodzina gromadzi się przy stole w miłej atmosferze, także „niejadki” chętnie włączają się do posiłku.

A oto kilka prostych pomysłów na domowe przysmaki, którymi rodzic może zachęcić dzieci do pomocy
w kuchni:

  • Banan w czekoladzie i bakaliach – banana obierz i pokrój na 5 równych kawałków. Włóż do zamrażarki na 30 minut. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i zanurz w niej zamrożone banany, zanim czekolada do końca zastygnie. Obtocz banany w ulubionych pokruszonych orzechach czy drobno pokrojonych suszonych owocach.
  • Smoothie bananowo-owsiane – jednego obranego banana zmiksować blenderem z dwoma łyżkami płatków owsianych, łyżką miodu i szklanką kefiru. Mieszać do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji.

***********************************************

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w pięciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział ponad 70% szkół gimnazjalnych z całej Polski.

Program marki WINIARY jest częścią strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie Konsumentów.

Patroni honorowi:

  • Minister Edukacji Narodowej
  • Minister Sportu i Turystyki
  • Minister Zdrowia
  • Rzecznik Praw Dziecka
  • Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  • Ośrodek Rozwoju Edukacji
  • Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Partner społeczny:

  • Federacja Polskich Banków Żywności

 

[1] Badania zespołu „Żyj smacznie i zdrowo, Warszawa 2015.

[2] Tamże.

[3] PSBV, Raport Blog Power, Warszawa 2015.

[4] Badania zespołu „Żyj smacznie i zdrowo, Warszawa 2015.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF