Jogurt naturalny to bez wątpienia jeden z najbardziej zdrowych produktów, jakie łatwo możemy odnaleźć w każdym sklepie. Oprócz jego wspaniałego, delikatnego smaku, kusi licznymi właściwościami leczniczymi. Po krótce opiszemy je poniżej. 

To produkt bogaty w białko. Zawiera również dużo łatwo przyswajalnego wapnia, dzięki czemu pomaga wzmocnić kości. Warto dodać, że chroni florę bakteryjną przewodu pokarmowego i działa na nią leczniczo – zwłaszcza po stosowaniu kuracji antybiotykami –  jednocześnie zwiększając naszą odporność. Dzieje się tak, ponieważ jogurt naturalny zawiera żywe szczepy bakterii, które zapobiegają powstawaniu infekcji jelitowych w naszym organizmie.

3

Co więcej, jogurt bez dodatku cukru – a więc taki jak jogurt Bakoma Naturalny Gęsty – niweluje ilość szkodliwych bakterii w jamie ustnej. To z kolei pomaga zachować zdrowe zęby, a także świeży oddech.

Jogurt naturalny zawiera także witaminy A i B, a także minerały takie jak: fosfor, potas, cynk i jod. Witaminy z grupy B wspomagają trawienie, pomagają radzić sobie ze stresem, a także wpływają korzystnie na funkcjonowanie oczu, włosów, skóry, a nawet mięśni.

Warto zwrócić uwagę na to, że opakowanie jogurtu Naturalnego Gęstego  o pojemności 150g zawiera niecałe 100 kalorii, a więc jest to produkt niezwykle lekki i niskokaloryczny.

Jogurt naturalny a dieta i uroda

  • Osoby nietolerujące mleka krowiego zwykle mogą bez obaw sięgać po jogurt, ponieważ jest lekkostrawny i zawiera mniej laktozy niż reszta produktów mlecznych.
  • Osoby będące na diecie zainteresuje fakt, że jogurt naturalny ma bardzo niskie IG, dzięki czemu stanowi bardzo sycącą przekąskę i – nawet w towarzystwie samych płatków, owoców czy musli – może być pełnym, dającym siłę i energię na cały dzień posiłkiem
  • Osoby zainteresowane kosmetyką doskonale wiedzą, że jogurty nie muszą być wykorzystywane tylko i wyłącznie jako pożywienie, ale stanowią też wspaniałą bazę wielu upiększających maseczek zarówno do włosów, jak i skóry.

Wyżej wymienione atuty jogurtu naturalnego wskazują, że można go z powodzeniem zaliczyć do tak zwanych superfoods – jego smak cieszy podniebienie i sprawdza się w wielu daniach, a właściwości odżywcze pomagają naszemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu.

www.facebook.com/KuchniaJogurtowa

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF