Idealne połączenie smaków – bakaliowe pomysły na dania z truskawkami
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych owoców lata. Sezon na te soczyste, czerwone owoce niebawem się zacznie. To najlepszy moment, aby się do niego właściwie przygotować, a później gromadzić truskawkowe wspomnienia na cały rok. Doskonałym połączeniem smakowym są truskawki i chrupiące bakalie, czy suszone owoce. Słodki smak truskawek, delikatnie przełamany smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączony z suszoną miechunką peruwiańską, to doskonała podstawa dań na pełne słońca spotkanie ze znajomymi.
Chłodnik truskawkowy z migdałami i kozim serem
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 g koziego sera
- 50 g płatków migdałów Bakalland
Truskawki myjemy i obieramy. Łączymy z imbirem i cukrem, miksujemy na gładką masę. Kozi ser ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około godzinę. Przed podaniem chłodnik posypujemy płatkami lekko uprażonych płatków migdałów. Zupę możemy podawać również z listkiem mięty.
Truskawkowy mus z suszoną żurawiną, miechunką i migdałami
Składniki
- 1 kg świeżych truskawek
- 50 g żurawiny suszonej Bakalland
- 60 g Złotych owoców Bakalland
- 75 g płatków migdałów Bakalland
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Truskawki obieramy i myjemy. Miksujemy z suszoną żurawiną, miechunką i migdałami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Przed podaniem dekorujemy mus płatkami migdałów i śmietaną.
Kakaowe naleśniki z truskawkami
Składniki na ciasto
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
- 300 g mąki
- Szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 0,5 kg świeżych truskawek
- 0,5 kg borówki amerykańskiej
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 1 łyżka syropu klonowego
Przepis na ciasto
Jajka delikatnie ubijamy z odrobiną soli, dodajemy mąkę, kakao, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy wszystko na gładką masę, w zależności od konsystencji ciasta możemy dodać więcej mąki lub wody. Dobrze przygotowane ciasto powinno delikatnie spływać po łyżce. Następnie przelewamy ciasto porcjami na małą patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki dekorujemy orzechami i świeżymi owocami, całość polewamy delikatnie syropem klonowym.
Dodaj komentarz