Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych owoców lata. Sezon na te soczyste, czerwone owoce niebawem się zacznie. To najlepszy moment, aby się do niego właściwie przygotować, a później gromadzić truskawkowe wspomnienia na cały rok. Doskonałym połączeniem smakowym są truskawki i chrupiące bakalie, czy suszone owoce. Słodki smak truskawek, delikatnie przełamany smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączony z suszoną miechunką peruwiańską, to doskonała podstawa dań na pełne słońca spotkanie ze znajomymi.

1Chłodnik truskawkowy z migdałami i kozim serem

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 g koziego sera
  • 50 g płatków migdałów Bakalland

Truskawki myjemy i obieramy. Łączymy z imbirem i cukrem, miksujemy na gładką masę. Kozi ser ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około godzinę. Przed podaniem chłodnik posypujemy płatkami lekko uprażonych płatków migdałów. Zupę możemy podawać również z listkiem mięty.

2Truskawkowy mus z suszoną żurawiną, miechunką i migdałami

Składniki

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 50 g żurawiny suszonej Bakalland
  • 60 g Złotych owoców Bakalland
  • 75 g płatków migdałów Bakalland
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Truskawki obieramy i myjemy. Miksujemy z suszoną żurawiną, miechunką i migdałami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Przed podaniem dekorujemy mus płatkami migdałów i śmietaną.

Kakaowe naleśniki z truskawkami

Składniki na ciasto

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  •  Szczypta soli
  • 3 łyżki kakao

3Dodatki

  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • 0,5 kg borówki amerykańskiej
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przepis na ciasto

Jajka delikatnie ubijamy z odrobiną soli, dodajemy mąkę, kakao, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy wszystko na gładką masę, w zależności od konsystencji ciasta możemy dodać więcej mąki lub wody. Dobrze przygotowane ciasto powinno delikatnie spływać po łyżce. Następnie przelewamy ciasto porcjami na małą patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki dekorujemy orzechami i świeżymi owocami, całość polewamy delikatnie syropem klonowym.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF