Dzieci kochają oliwki. Są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania. Lubią je także mamy, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

 

 

Oliwkowy tuńczyk

Składniki:

1 puszka tuńczyka w oleju (200g)

20 zielonych hiszpańskich oliwek

¼ cebulki dymki (opcjonalnie)

Szczypiorek

3 łyżki majonezu

Opis:

Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez. Całość wymieszaj. Powstała pastę można rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.

 

Oliwkowy omlet z ziemniaczkami

Składniki:

4 jajka

4-5 średnich ziemniaków

12 hiszpańskich zielonych oliwek

Hiszpańska oliwa z oliwek

Sól

 

Opis:

Pokrój drobno ziemniaki, a następnie usmaż na rozgrzanej hiszpańskiej oliwie z oliwek. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Jak ziemniaki będą już miękkie posól je i odstaw na bok. Posiekaj oliwki. Ubij jajka, wymieszaj z ziemniakami i oliwkami. Na małą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek przelej część przygotowanej masy. Usmaż po obu stronach, a na koniec ozdób oliwkami.

 

 

Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą:

Składniki na ciasto:

225g mąki

90 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

1 mała cebula

200 g mięsa mielonego

10 posiekanych oliwek

Hiszpańska oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Składniki na sos:

1 jogurt

Kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek

Sól, pieprz

 

Opis:

Przesiejmąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnijkrążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki – stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

 

 
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek znajdziesz
na www.hiszpanskieoliwki.pl oraz na naszym profilu na Facebook’uwww.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF