We wrześniu na polskim rynku pojawi się nowa butelka tequili – Herradura Plata.

Ta doskonała meksykańska tequila, produkowana w 100% z błękitnej agawy, zastąpi dotychczasową Herradurę Blanco.

Tequila Herradura to owoc, który zrodził się z szacunku do tradycji oraz troski
o najwyższą jakość alkoholu, produkowanego niemal z aptekarską precyzją. Wszystko zaczyna się na polach Meksyku. To tam przez prawie 10 lat, w promieniach słońca, dojrzewają błękitne agawy. W tym czasie osiągają niemal 2 metry wysokości.  Kiedy piñas, ogromne „serce” rośliny, przypominające szyszkę sosnową, jest gotowe, żniwiarze (el Jimador) przystępują do zbiorów. Co ciekawe żniwa trwają przez cały rok, ponieważ agawy dojrzewają nierównomiernie.5799_silver_generica

Zebrane piñas trafiają do tradycyjnych, glinianych pieców, gdzie powoli się gotują. Kolejny etap produkcji tequili to fermentacja, w której „pracują” naturalne, dzikie drożdże. Zanim tequila trafi do beczek, wykonanych wyłącznie z białego amerykańskiego dębu, przechodzi proces podwójnej destylacji. Ostateczny smak, ten wyjątkowy trunek, zyskuje w procesie leżakowania. Tequila Herradura Blanco (Plata) leżakuje przez 45 dni, Tequila Herradura Reposado – 11 miesięcy, Tequila Herradura Anejo 25 miesięcy.

Herradura Plata, podobnie jak jej poprzedniczka Herradura Blanco, produkowana jest
w 100% z błękitnej agawy. Nie zmieni się również technologia jej wytwarzania. Zmiana dotyczy opakowania oraz nazwy. Nowa butelka podkreśla wyjątkowość
i ekskluzywność trunku, a nazwa wskazuje na jej meksykańskie korzenie –
mówi Katarzyna Rzepecka, Senior Brand Manager Tequila Herradura.

Herradura Plata (plata w języku hiszpańskim znaczy srebrny) zapowiada zmianę całej serii butelek należących do rodziny Herradura, planowanych w najbliższym czasie. Nowe opakowanie oddaje ducha ponad 140-letniej tradycji produkcji meksykańskiej tequili. Przejrzysta, karafkowa butelka, w świetle staje się srebrna. Delikatne, wypukłe ornamenty znajdujące się tuż nad etykietą w kształcie podkowy, jednoznacznie kojarzą się z krajem produkcji trunku. Zaś znajdujący się w jej środku herb, podkreśla jego szlachetne pochodzenie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF