Chińska herbata pu-erh staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Odmiana ta zaliczana jest do herbat czerwonych. Charakteryzuje się silnym aromatem oraz mocnym, ziemistym smakiem i drzewnym aromatem. Joanna Bożek, pasjonatka herbaty i ekspertka marki BRITA zaleca komponowanie tego naparu z potrawami o intensywnym smaku.

Pu-erh tea

Herbata pu-erh to smaczny napój o charakterystycznym smaku i nieodłączny towarzysz diet odchudzających, ponieważ wspomaga trawienie oraz przyspiesza metabolizm. Istnieje 10 kategorii jakościowych pu-erh. Najdelikatniejszy aromat ma liściasta herbata pu-erh.

Jak podkreśla Joanna Bożek, pu-erh pasuje do pożywnych posiłków, obfitujących w mięsa, ryby, ziemniaki i grzyby. Jej właściwości pozwolą na wydobycie intensywnego smaku tych potraw, ale wyraziste nuty aromatyczne napoju pozostaną wyczuwalne.

Polecane odmiany tej herbaty to Imperial o głębokim smaku oraz lekka Liu Bao.

Do dań z czerwonego mięsa, deserów na bazie kawy i czekolady oraz potraw z dodatkiem cynamonu dobrze pasować będzie filiżanka intensywnej herbaty Imperial.

Z orientalnymi potrawami, szczególnie z dodatkiem azjatyckich grzybów, pędów i przypraw współgra delikatna Liu Bao.

Więcej informacji na: www.brita.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF