Czas wakacji to nie tylko dalekie podróże czy błogi wypoczynek na łonie natury. To również doskonała okazja na poznawanie nowych smaków z najdalszych zakątków świata np. podczas grillowania. Podravka zaprasza na kulinarną podróż do słonecznej Chorwacji – wystarczy, że dodasz pastę warzywną Ajvar do swoich ulubionych potraw z grilla i nie tylko.

Wprowadź do swojego menu nutę oryginalności – do grillowych dań dodaj pastę warzywną Ajvar, która kryje w sobie specjalnie wyselekcjonowane papryki i bakłażany dojrzewające w słońcu Południowej Europy. Pasta warzywna Ajvar to niezwykłe i w 100% naturalne bogactwo składników, które idealnie podkreślą smak mięsa oraz kiełbasek z grilla. Zaskocz swoich przyjaciół – zamiast popularnego ketchupu podaj Ajvar, który idealnie nadaje się również jako dip do słonych przekąsek.

Podravka we współpracy z nowo otwartą restauracją „ba Adriatico” przygotowała specjalnie dla Państwa voucher o wartości 100 zł do wykorzystania w lokalu. Co łączy obie firmy? Zamiłowanie do bałkańskich i śródziemnomorskich potraw. Podravka jest chorwacką firmą od lat działającą na polskim rynku. W Europie Środkowo – Wschodniej Podravka jest jednym z największych producentów wyrobów spożywczych, której produkty można znaleźć na wszystkich kontynentach, w ponad 40 krajach świata. Firma posiada w swojej ofercie szeroka gamę najwyższej jakości produktów, którymi można nie tylko przyprawić ale również przygotować  posiłek. Restauracja „ba Adriatico” zlokalizowana przy al. Jana Pawła II 50/52 w Warszawie jest natomiast miejscem, gdzie już od progu zaczyna się kulinarna opowieść o specjałach kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Proponowane menu to oferta prawdziwej uczty dla podniebienia o zapachu aromatycznych ziół i oliwy z oliwek, na którą składają dania chorwackiego wybrzeża, dalmatyńskiego zaplecza i bośniackiego serca Bałkanów.

Serdecznie zapraszamy w wyjątkową kulinarną podróż i życzymy smacznego!

Cevapi z grilla po chorwacku

przepis na 6 porcji:

Soczysty kurczak z patelni na ostroSkładniki:

  • Mielona wołowina lub baranina 750 g
  • Cebula czerwona 2 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Kromka chleba lub bułka 1 szt.
  • Duża bułka ciabatta
  • Vegeta 1 łyżka
  • Ajvar domowy ostry Podravka

Czasprzygotowania: 40min

Sposób przygotowania:

  1. Jedną cebulę drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze. Kromkę chleba lub bułki namocz w 50 ml wody.
  2. Mięso włóż do głębokiej miski, dodaj cebulę, jajko i wyciśniętą z wody kromkę chleba lub bułkę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw Vegetą.
  3. Z przyprawionego mięsa uformuj cevapi, czyli podłużne klopsiki (wałeczki mięsne) o długości 5 – 7 cm.
  4. Mięso grilluj 10 – 15 minut, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowane cevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków.
  5. Ciabatty podgrzej krótko w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż i ułóż na talerzu. Na każdą bułkę połóż grillowane cevapi. Podawaj z Ajvarem i cebulą pokrojoną w talarki.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF