Dzisiejsze tempo życia sprawia, że wielu z nas nie ma czasu na gotowanie. Część osób robi sobie z kolei wolne od stania przy kuchni podczas wakacyjnych wyjazdów. Najlepszym rozwiązaniem w takich sytuacjach są gotowe dania, które wymagają od nas tylko podgrzania lub ewentualnie dołożenia ulubionych dodatków. Na co zwrócić uwagę kupując tego rodzaju produkty, aby zjeść smacznie i zdrowo?

Sandra_leczo pieczarkowe_800ml_5.70złOszczędność czasu

Największym plusem gotowych dań jest oczywiście oszczędność czasu. Tego typu produkty wystarczy ugotować we wrzącej wodzie, podgrzać lub podsmażyć, czasem wzbogacić o kilka ulubionych  składników, aby były gotowe do spożycia. W kilka minut możemy zatem „wyczarować” pyszny posiłek, wyglądem i smakiem nie odbiegający od tego, który przygotowalibyśmy sami, a na który musielibyśmy poświęcić nawet cztery razy więcej czasu

Wygodne zapasy

Gotowe dania mogą także spełniać rolę domowych zapasów, gdyż dzięki odpowiednio szczelnemu opakowaniu i dłuższemu niż w przypadku świeżych produktów terminowi przydatności, możemy je bez obaw przechowywać przez dłuższy czas w spiżarni. Mając je pod ręką, w nawet najbardziej zabiegany dzień nie będziemy chodzić głodni. Tego typu produkty bardzo dobrze sprawdzają się także podczas wakacyjnych wyjazdów, czy niespodziewanej wizyty gości.

Bez konserwantów

Obecnie na rynku znajdziemy wiele marek, które mają w swojej ofercie gotowe dania. Niektóre pod względem składników odżywczych dorównują tym przygotowywanym samodzielnie. Jednak duża część z nich zawiera konserwanty, wzmacniacze smaku itp. Dlatego przy wyborze gotowego dania, powinniśmy dokładnie przeczytać jego skład. Dostępne są bowiem produkty, które nie zawierają konserwantów, co jest możliwe, dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii produkcji. Najlepiej wybierać potrawy bezmięsne, ponieważ podstawą tych niewegetariańskich jest MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie (odpadków mięsnych, tłuszczu oraz resztek kostnych).

Jarskie leczo

Przykładem gotowego dania, które nie zawiera niezdrowych dla naszego organizmu konserwantów, jest leczo marki Sandra. To jarska potrawa przygotowana z pieczarek z dodatkiem papryki, cebuli oraz sosu pomidorowego. Danie idealnie smakuje podawane wraz z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Leczo można dowolnie doprawić ulubionymi przyprawami (np. koperkiem, bazylią czy tymiankiem), a także wzbogacić podsmażoną kiełbaską lub kawałkami mięsa.

Leczo marki Sandra można kupić na stronie www.sklep.smacznego.pl w cenie 5,70 zł za słoik 800 ml.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF