Gorący trend! Kuchnia prosto z żaru ogniska
Pieczenie w ognisku to kulinarny powrót do źródeł. Wyśmienite dania z żaru są świetną alternatywą dla grilla i można przyrządzić w bardzo łatwy sposób. Jak gotować na żywym ogniu, podpowie Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita.
Smakołyki z ogniska są kwintesencją naturalnej kuchni, która zachwyca aromatami i wyjątkowym smakiem. Proste składniki, łatwość przygotowania i niepowtarzalne doznania kulinarne – to główne atuty pieczenia w ogniu. Wiosną i latem, gdy organizujemy spotkania ze znajomymi przy ognisku, warto sięgnąć po kreatywne przepisy, bo smakołyki z ogniska to nie tylko tradycyjna kiełbasa i pieczone ziemniaki. Mistrz kuchni Adam Chrząstowski, ambasador marki, przygotował autorski przepis na soczyste piersi z kurczaka z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw Appetita, które można upiec w pół godziny!
Przepis Adama Chrząstowskiego na piersi kurczaka z ziołami, serem, suszonymi pomidorami i boczkiem pieczone w żarze
Składniki (dla czterech osób):
- 4 szt. piersi kurczaka po 150g każda
- 80g suszonych pomidorów osączonych z oliwy
- 80g sera gouda w kawałku
- 4 plastry boczku wędzonego
- sól,
- Zioła prowansalskie Appetita
- Pieprz czarny mielony Appetita,
- Gałka muszkatołowa mielona Appetita
- olej kokosowy
Przygotowanie:
Piersi natnij nożem tak, by powstała kieszonka. Pomidory pokrój w paski, a ser w kostkę i wymieszaj z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Przełóż ser z pomidorami do kieszonek. Na mięsie ułóż plastry boczku i zawiń każdą pierś w folię aluminiową posmarowaną wewnątrz olejem. Gdy w ognisku będzie już dużo żaru, zakop w nim zapakowane w folię mięso i piecz około 20 minut.
Smacznego!
Gałka muszkatołowa mielona, Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Zioła prowansalskie, Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
Pieprz czarny mielony, Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł
Dodaj komentarz