Przed nami radosne dni obfitujące w okazje do goszczenia się i ugaszczania. Bez względu na to, czy będziemy bawić się w gronie rówieśników, międzypokoleniowo, a może organizujemy karnawałowy bal tylko dla najmłodszych, jest przysmak, który zadowoli każdego – gofry! Dodatki do nich, to rzecz gustu – my dziś proponujemy przepis na sos dla pełnoletnich.

Już 4 lutego tłusty czwartek, następnie ostatnia sobota karnawału i w końcu tzw. ostatki!  Zaledwie 6 dni, a tyle pretekstów do zabawy i raczenia się rozmaitymi słodkościami! Oczywiście klasycznie byłoby z pączkiem lub faworkami (zwanymi też chrustem), ale czy tradycja zabrania dodatkowych przysmaków? Absolutnie nie! Gofry są tak uniwersalne, że z chęcią skosztują ich zarówno dorośli, jaki i dzieci.

Gofry to typowo wakacyjny przysmak kojarzony z latem nad Bałtykiem. Czy może więc istnieć bardziej optymistyczny termin na ich podanie niż środek zimy? Samo przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, choć oczywiście istnieją różne jego warianty. Można np. dodać do masy kakao, albo też zrobić coś zupełnie oryginalnego, jak np. gofry cynamonowe lub czekoladowo-bananowe! Mówimy tu oczywiście o cieście, gdyż dodatki, to już zupełnie inna historia…

Z okazji kończącego się karnawału ciekawą propozycją będą gofry polane sosem… piwnym. Taki dodatek sprawia, że są one wówczas nie tylko wyjątkowo aromatyczne, ale również rozgrzewające, gdyż podaje się je w całości na ciepło. Oczywiście jest to wariant dla dorosłych, więc jeśli bawimy się wspólnie z naszymi pociechami, przygotujmy dodatki również specjalnie dla nich: bitą śmietanę, owoce, domowy sos karmelowy czy klasyczny cukier puder. Przy tej okazji można wypróbować pudru w młynku Cukier Królewski, który aplikuje się bezpośrednio z opakowania, bez konieczności użycia sitka!

Wariantów gofrów jest wiele, gdyż każdy gustuje w innych smakach. Przepisy na gofry czekoladowo-bananowe, cynamonowe, ale też klasyczne – z bitą śmietaną, pudrem i owocami znaleźć można na www.cukier-krolewski.pl/przepisy. Wszystkiego słodkiego!

Gofry z sosem piwnym

(Łatwy, czas przygotowania: 40 min.)

gofry(29z1)aSkładniki na ciasto:

3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

2 szklanki mleka

1 łyżka proszku do pieczenia

Szczypta soli

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka cukru waniliowego

1/3 szklanki oleju np. słonecznikowego

2 jajka

Składniki na sos piwny:

500 ml ciemnego piwa

50 ml likieru kawowego lub orzechowego

3/4 szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski

¾ szklanki śmietany kremówki (36 %)

20 g gorzkiej czekolady

50 g sera mascarpone

Sposób przygotowania:

Ciasto na gofry:

Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz białek. Ciasto miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy je do powstałej masy i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę. W razie konieczności smarujemy ją delikatnie tłuszczem. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, studzimy je na kratce i podajemy polane sosem piwnym.

Sos piwny:

Do garnka przelewamy piwo, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy na bardzo małym gazie i redukujemy płyn, do momentu aż powstanie gęsty syrop.  Powoli wlewamy śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Dodajemy pokruszoną czekoladę, ser mascarpone oraz likier. Mieszamy i ponownie czekamy na redukcję sosu do postaci gęstego kremu. Jeszcze ciepłym sosem polewamy gotowe gofry.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Małgorzata Adamska z www.delimamma.pl.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF