Gniazda wstążki z gulaszem wołowym
Gulasz to potrawa znana już od czasów starożytnych. Pierwsze przepisy na to znane i cenione do dziś danie pojawiły się pierwszy raz w rzymskiej książce kucharskiej z I wieku! My prezentujemy współczesną, bardzo smaczną wersję gulaszu z… makaronem.
Składniki:
– wołowina gulaszowa – 1/2 kg
– cebula – 1 średnia
– olej – 3 łyżki
– liść laurowy – 2-3 listki
– ziele angielskie – 5-6 ziarenek
– woda – ok. 0,7 l
– sól, pieprz
– mąka – 2 łyżki
– Makaron Międzybrodzki gniazda wstążki – 1 paczka
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę, mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor. Następnie wlać wodę (najlepiej gorącą), dodać liść, ziele, pieprz i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawić do smakuje solą. Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki ugotować nie mieszając, aby utrzymać formę gniazd. Wyłożyć gorący na talerze i polać gulaszem.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Dodaj komentarz