Gulasz to potrawa znana już od czasów starożytnych. Pierwsze przepisy na to znane i cenione do dziś danie pojawiły się pierwszy raz w rzymskiej książce kucharskiej  z I wieku! My prezentujemy współczesną, bardzo smaczną wersję gulaszu z… makaronem.

 

Składniki:

 

– wołowina gulaszowa –  1/2 kg

– cebula  – 1 średnia

– olej –  3 łyżki

– liść laurowy – 2-3 listki

– ziele angielskie  – 5-6 ziarenek

– woda – ok. 0,7 l

– sól, pieprz

–  mąka – 2 łyżki

– Makaron Międzybrodzki gniazda wstążki – 1 paczka

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

 

Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę, mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor. Następnie wlać wodę (najlepiej gorącą), dodać liść, ziele, pieprz i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawić do smakuje  solą. Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki ugotować nie mieszając, aby utrzymać formę gniazd. Wyłożyć gorący na talerze i polać gulaszem.

 

Smacznego!

 

 

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF