Flaczki odkryte na nowo
Aromatyczne, sycące i bardzo tradycyjne. Flaczki są znane od wieków, ale nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa. Mogą być klasyczne, z kurczaka albo wegetariańskie. W każdej wersji charakteru nada im przyprawa do flaków Galeo.
W tradycyjnej polskiej kuchni flaczki cieszą się dużą popularnością. Jak każda potrawa z wielowiekową tradycją, były nieraz unowocześnianie zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów gotowania. O ich smaku w dużej mierze decyduje też charakterystyczny sposób doprawienia – na ostro z dużą ilością majeranku. Właśnie taką kompozycję ziół i przypraw znajdziemy w mieszance do flaków Galeo, która sprawdzi się też w przypadku różnych, nawet wegetariańskich wariacji na temat tego dania.
W wersji klasycznej flaki przyrządzone są z wołowych żołądków w towarzystwie takich warzyw jak marchew, seler, pietruszka czy cebula. Dla wegetarian oraz wielbicieli jarzyn świetną propozycją będą flaczki warzywne – z powodzeniem można je przygotować na bazie cukinii, fasolki szparagowej, kapusty czy pora. Dodatkowym urozmaiceniem będą na przykład kotlety sojowe pokrojone w paseczki lub boczniaki, albo makaron tagliatelle. Wszyscy, którzy nie przepadają za tradycyjną wersją flaków, a jednocześnie są zwolennikami dań mięsnych, powinni skusić się na zupę z kurczaka à la flaczki – pokrojone w cienkie paseczki mięso drobiowe łączymy z marchewką, pietruszką, selerem, a nawet z pieczarkami.
Przyprawę do flaków Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach E.Leclerc, Kaufland oraz Carrefour. Oprócz charakterystycznego majeranku, zawiera m.in. imbir, chili i gorczycę.
Przyprawa do flaków Galeo to mieszanka ziół i przypraw najwyższej jakości, która wzbogaca smak flaków, nadając im odpowiednią ostrość z delikatnym, korzennym aromatem. Polecana zarówno do flaków wołowych, cielęcych, jak i drobiowych oraz wegetariańskich. Przyprawę należy dodać w połowie gotowania.
Składniki: sól, imbir, gorczyca biała, marchew, papryka słodka, chili, cukier, majeranek, czosnek granulowany, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.
Masa netto: 16 g
Cena: ok. 1,29 zł
Flaczki wegetariańskie
Składniki:
• 4 marchewki
• 4 pietruszki
• 1 duży seler
• 2 duże cebule
• kilka ząbków czosnku
• olej rzepakowy
• 500 g boczniaków
• 400 g kotletów sojowych
• 1 ½ litra bulionu warzywnego
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• przyprawa do flaków Galeo
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oleju rzepakowym w dużym garnku. Dodać startą na tarce marchewkę, seler oraz pietruszkę. Po przesmażeniu zalać bulionem warzywnym. Dodać ½ litra wody. Dodać pokrojone w paski boczniaki oraz kotlety sojowe. Gotować 25 minut na wolnym ogniu, po czym doprawić przyprawą do flaków Galeo. Całość wymieszać z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i gotować jeszcze przez 5-10 minut.
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt dania: ok. 26 zł, koszt porcji: ok. 6,50 zł
Dodaj komentarz