W przeszłości posiłki z mięsa perliczego były podawane na wytwornych przyjęciach, gdzie cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród całej szlachty. Niestety, w późniejszym czasie ten niesamowity rarytas został wyparty przez zupełnie pospolitego kurczaka.

 

 

Szukając nowych inspiracji w dobrej polskiej tradycji kulinarnej, warto sięgnąć po mięso Perliczki Wielkopolskiej firmy DROP. Dzięki swojej niepowtarzalnej delikatności oraz szlachetnemu smakowi, zachwyci ona zarówno smakoszy poszukujących oryginalnych smaków, jaki i zwolenników tradycyjnych posiłków.

Filety z perlicy z zielonym pieprzem

Składniki:
• 4 filety z Perlicy Wielkopolskiej DROP
• 20 dag masła
• 2 dymki
• 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany
• 2 łyżki zielonego pieprzu

Rozpuścić na patelni masło i zarumienić równo przyprawione solą i pieprzem filety. Dorzucić posiekana dymkę i piec pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 – 8 minut. Po tym czasie dodać pieprz zielony i śmietanę, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 8 – 10 minut. Podawać z ryżem lub pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF