Okres wakacyjny to czas radosnej zabawy i rozpieszczania zmysłów. To również dobry moment na rozmaite eksperymenty kulinarne – szczególnie ze względu na dostępne wówczas sezonowe produkty. Gdy robi się naprawdę gorąco, warto przyjrzeć się bliżej kuchni Półwyspu Iberyjskiego, która opiera się na prostych i lekkich, ale pełnych smaku daniach. Wstąp do Lidla, ponieważ już od 31 lipca znajdziesz tam składniki, które pozwolą Ci samodzielnie przyrządzić iberyjską ucztę!

 

 

Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego zawdzięcza swoją różnorodność licznym wpływom, m. in. arabskim, meksykańskim czy żydowskim. Najpopularniejsze produkty i sposoby przyrządzania potraw różnią się w zależności od regionu, ale łączy je jedno – zarówno hiszpańska, jak i portugalska sztuka kulinarna cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie. Teraz możesz przygotować ucztę w śródziemnomorskim stylu w swoim domu, bo już od 31 lipca, w ramach Tygodnia Kuchni Iberyjskiej, Lidl proponuje apetyczne przysmaki rodem z południa Europy.

 

Serek Burgos Fresco to przekąska, którą można spożywać w dowolnej wersji – zarówno na słodko, jak i słono. Dobrze komponuje się z miodem i orzechami, dlatego może stanowić lekki, oryginalny deser. Zaś w towarzystwie sałaty kremowy biały serek stworzy świeżą, letnią przekąskę.

 

Ser kozi zasmakuje natomiast wszystkim miłośnikom niebanalnych smaków. Przyrządzony według tradycyjnej, portugalskiej receptury będzie wytworną przekąską, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pikantny smak i niepowtarzalny aromat sera sprawiają, że jest doskonały zarówno spożywany samodzielnie lub jako składnik innych dań. Ser dojrzewał w solance.

 

Cena: Serek Burgos Fresco: 4,99 PLN/ 1 opakowanie (4×62,5 g)

Cena: Ser kozi: 9,99 PLN/ 1 opakowanie (200 g)

 

 

Hiszpańska i portugalska sztuka kulinarna oparte są na prostych, ale dobrze przyprawionych i pełnych aromatu potrawach. Sos piri-piri przygotowany na bazie suszonych papryczek chili podkreśli smak dań i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ostrych smaków. Sos sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, mięs czy zakąsek.

 

 

Oliwa z oliwek to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Jest ona nieodłącznym komponentem wielu potraw ze względu na walory smakowe oraz odżywcze. Warto wstąpić do Lidla, ponieważ znajdziecie tam wysokiej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w bardzo przystępnej cenie.

 

Cena: Sos piri-piri: 2,99 PLN/ 1 sztuka (195 ml)

Cena: Oliwa z oliwek: 14,99 PLN/ 1 sztuka (750 ml)

 

Położenie Półwyspu Iberyjskiego miało ogromny wpływ na tradycję kulinarną tej części Europy. W Hiszpanii i Portugalii ryby są najważniejszym składnikiem jadłospisu. Biały tuńczyk w oliwie z oliwek, dostępny w nowej ofercie Lidla będzie smacznym dodatkiem do różnorodnych sałatek. Kruche, delikatne kawałki ryby i świeże warzywa pozwolą szybko przyrządzić lekkie, letnie przysmaki.

 

Cena: Biały tuńczyk w oliwie z oliwek: 22,22 PLN/ 1 sztuka (415 g)

Dla wielbicieli iberyjskiej kuchni Lidl przygotował różne rodzaje oliwek. Zielone oliwki Manzanilla nadziewane sardelami urozmaicą niejedno letnie menu. Gatunek ten, pochodzący z Andaluzji, jest bardzo popularny, a jego nazwa oznacza po hiszpańsku „małe jabłka”. Z kolei zielone duże oliwki z pestkami mogą być wykorzystane nie tylko jako słynne tradycyjne hiszpańskie tapas, ale również jako dekoracja rozmaitych drinków. Pyszne, mięsiste i pełne niezwykłego aromatu powinny znaleźć się na każdym wakacyjnym stole. Oliwki pochodzące z samego serca Hiszpanii pozwolą każdemu poczuć gorący, południowy klimat! Każdego amatora niebanalnych smaków urzekną migdały solone i prażone, również dostępne w ofercie Lidla. Odpowiednio wyselekcjonowane, najwyższej jakości migdały bez skórki to pełnowartościowa i oryginalna przekąska, która świetnie sprawdzi się w wakacyjnym menu.

Cena: oliwki Manzanilla: 4,44 PLN/ 1 opakowanie (425 g)

Cena: duże oliwki z pestkami: 9,99 PLN/ 1 opakowanie (950 g)

Cena: migdały solone i prażone: 9,99 PLN/ 1 opakowanie (200 g)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF